Rysk general vill hänga tjetjener offentligt

”De är inte ens banditer, de är odjur”

NYHETER

MOSKVA

"Samla dem på torget, och häng dem så att alla ser".

Så vill den ryske militärbefälhavaren i norra Kaukasus, Gennadij Trosjev, göra sig av med rebellerna i utbrytarrepubliken Tjetjenien.

Foto: AP
Gennadij Trosjev, rysk militärbefälhavare i norra Kaukasus.

General Trosjev dundrade ut i en intervju i tidningen Izvestija på måndagen.

- Inte ens ordet bandit passar för dem. De är odjur, sade Trosjev.

Oroligheterna i Tjetjenien och de sprängattentat som även drabbat grannområden som Dagestan och Stavropolregionen har fått allt fler i Ryssland att önska att dödsstraff ska börja tillämpas igen. För bara en dryg vecka sedan sade justitieminister Jurij Tjaika att till och med han börjat "tänka om" vad gäller lagens strängaste straff - även om han skyndade sig att tillägga att det bara var något som han "funderade högt" på.

Tillbakavisas

Gennadij Trosjevs uttalanden på måndagen blev dock genast tillbakavisade från högre ort.

- Det kan inte bli tal om några offentliga avrättningar. Stridande som inte lägger ner sina vapen förtjänar att förstöras, men de som ger upp och tas tillfånga ska ställas inför domstol, fastslog Sergej Jastrzjembskij, president Vladimir Putins främste talesman vad gäller Tjetjenien.

- Varför ska vi gå tillbaka till medeltiden? frågade sig Valerij Manilov, förste vicechef på den ryska generalstaben, som bestämt påpekade att Trosjevs åsikter var hans egna - och inte försvarsdepartementets.

Samtidigt redovisades på måndagen att 930 personer listas som försvunna i den krigshärjade delrepubliken. Enligt Vladimir Kalamanov, presidentens sändebud för mänskliga rättigheter i Tjetjenien, så har de flesta försvinnandena skett då striderna i huvudstaden Groznyj var som värst mellan april och augusti i fjol.

Pris på huvuden

Fortfarande sker dagligen nya försvinnanden och dödsfall - något som Aslanbek Aslachanov, tjetjensk ledamot i det ryska parlamentet, anser till stor del bero på olagliga militära "uppstädningsoperationer".

- Maskineriet arbetar som ett omättligt vidunder, som fångar upp de civila, sade Aslachanov till nyhetsbyrån Interfax.

I tidningen Izvestija vill general Gennadij Trosjev å sin sida börja betala ut pengar till de som kan hjälpa myndigheterna att gripa separatisterna och få ett slut på striderna.

- Varför drar vi oss för att göra det, när amerikanerna har satt ett pris på fem miljoner dollar för Usama bin Ladin? sade Trosjev som vill ha ett pris på en miljon dollar per styck för de tre "huvudfienderna" - gerillaledarna Sjamil Basajev och Chattab samt den tjetjenske presidenten Aslan Maschadov.

Wiktor Nummelin/TT