15-årig pojke häktad för mordet i Höganäs

Möte i dag för elever, föräldrar och lärare

NYHETER

HÖGANÄS

Att det var en skolkamrat som låg bakom mordet i Höganäs chockade de andra eleverna på skolan. Den 15-årige pojke som erkänt att han dödat en 13-årig flicka häktades på söndagen.

Personalen på skolan står nu inför en svår utmaning. På annandag pingst hölls ett möte för elever, föräldrar och lärare.

Skolans personal har efter mordet ägnat mycket tid åt att hjälpa kamraterna till 13-åringen med att bearbeta det som hänt. När det i helgen blev känt att det var en skolkamrat som låg bakom dådet uppstod en helt ny situation, som ingen hade kunnat förutse.

- Det är helt andra känslor att hantera, säger rektor Maria Hallén-Brolin till TT.

Präst och polis var med

Skolan bjöd in till ett möte för alla föräldrar och högstadieelever på skolan annandag pingst. Skolpersonalen, en präst och en polis var med för att svara på frågor. Närmare hundra personer hade kommit till mötet.

- Alla var här med minst en förälder, säger Hallén-Brolin.

Hon tror att det är lättare för en liten skola att klara sådana här situationer eftersom det finns trygghet i gemenskapen.

- Föräldrarna är kloka och förnuftiga och hjälper sina barn hemma. Det är ju hemma de kommer med sina ensamma funderingar, säger hon.

Hon tror att de flesta fick svar på sina frågor på kvällen. Polis och präst kommer att finnas till förfogande framöver och om det finns behov kommer också en psykolog att engageras.

Den 15-årige pojken häktades på söndagen av Helsingborgs tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för mord. Han ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning i väntan på att åtal väcks.

I samband med häktningsförhandlingen ville inte advokat Tom Peyron kommentera om pojken orkat tala om det som hänt.

- Han är självklart tagen, sade advokaten bara.

Greps i hemmet

15-åringen greps i sitt hem i fredags eftermiddag sedan polisen fått ett analyssvar från Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL) som binder honom till brottsplatsen.

Tidigt i utredningen stod det klart att de båda ungdomarna lämnat skolan cyklandes på eftermiddagen den 8 maj. Pojken var också den som såg flickan senast i livet, enligt polisens vittnesförhör.

Flickans döda kropp upptäcktes dagen efter i ett strövområde i närheten av Höganäs flygplats. Mordvapnet var en sten.

Så småningom visade det sig att pojkens berättelse om vad de båda ungdomarna haft för sig inte stämde överens med andra vittnens iakttagelser.

- Han har hela tiden varit intressant i utredningen men det var inte förrän vi fick beskedet från SKL som han blev mer intressant än andra, säger Peter Tjäder, chef för länskriminalen i Skåne.

Vanlig pojke

Den unge gärningsmannen förhördes inledningsvis i fredags och mer ingående i lördags. En läkare bedömde då också att han var i sådant skick att han kunde hållas kvar i häkte.

Ynglingen beskrivs som en helt vanlig pojke som inte tidigare varit känd av polisen. Den fortsatta utredningen handlar mycket om att med olika uppgifter och vittnesmål slå fast pojkens erkännande. Kommande förhör ska också klarlägga om pojken handlat i hastigt mod eller om gärningen var planerad.

TT