Utvecklingsstörd kan slippa dödsstraff

Högsta domstolen i USA omprövar dom mot ”sjuåring”

NYHETER

NEW YORK

En dödsdömd förståndshandikappad man i USA ska få sin dom prövad på nytt.

Det beslutade USA:s Högsta domstol på måndagen i ett uppmärksammat och principiellt viktigt fall.

Foto: AP
Johnny Paul Penry anses vara mentalstörd med ett förstånd som en sjuåring.

Johnny Paul Penry dömdes för att ha våldtagit och mördat en 22-årig kvinna 1979. Juryn i Texas dömde honom till döden, trots att Penry anses vara mentalstörd med ett förstånd som en sjuåring.

Stoppade avrättningen

Högsta domstolen i Washington stoppade avrättningen av Penry strax innan den skulle genomföras förra året, därför att HD inte ansåg att det var tillräckligt utrett ifall en förståndshandikappad person skulle kunna avrättas.

Men Högsta domstolen undvek i måndagens beslut att besvara den principiella frågan om mentalt störda brottslingar ska kunna avrättas. Istället hänvisade domstolen till det aktuella rättsfallet. Sex av de nio domarna ansåg att juryn inte blivit tillräckligt informerad om de juridiska riktlinjerna.

Ska åter behandlas av jury

Tre av domarna röstade emot beslutet, som innebär att Penrys straff åter behandlas av en jury.

Motståndare till dödsstraffet i USA hade hoppats att HD skulle gå längre och generellt förbjuda avrättning av mentalt störda brottslingar.

Men det stod klart att de moderata republikanska domarna inte var beredda att ifrågasätta principen.

Texas är den delstat i USA som genomfört flest avrättningar de senaste åren. Kongressen i Texas har nyligen röstat igenom en lag som förbjuder avrättningar av mentalt efterblivna, men det är osäkert om den nye guvernören Rick Perry kommer att godkänna lagen.

Grim Berglund/TT