Slut med katter i hundmaten

Tillverkare stoppar hund- och kattkött i hund- och kattmat

NYHETER

QUEBEC

Ett kanadensiskt företag som tillverkar hund- och kattmat har bestämt sig för att sluta blanda hund- och kattkött i sina produkter. Många djurägare har framfört oro över att i slutändan Karo äter upp Missan och vice versa.

- Våra kunder har varit bekymrade och vi har fått klagomål. Det här är en fråga om företagets image, säger Mario Couture, vice chef i företaget Sanimal som brukat använda sig av 18,2 ton hund- och kattkött varje vecka i sin tillverkning. De flesta av djuren har kommit från hem för övergivna sällskapsdjur.

Proteintillskott

Tidigare har döda hundar och katter malts ner till mjöl som blandats med spannmålsprodukter som proteintillskott.

- Den här maten är hälsosam och god, men en del människor tycker inte om att se mat som innehåller sällskapsdjur, säger Couture.

Han anser att hela branschen i Kanada börjar ta avstånd från den här typen av djurmat - för att undvika en nordamerikansk variant av problemen med galna ko-sjukan i Europa.

Djuraffärsinnehavaren Paul Latendresse i Quebec menar att Sanimals beslut kommer att skapa problem för veterinärerna att göra sig av med döda djur.

- Det kommer att bli mycket dyrare för veterinärerna att begrava eller bränna djuren, säger Latendresse.

Få frågar om innehåll

Han säger att en del veterinärer redan har börjat frysförvara döda sällskapsdjur därför att de inte vet vad de skall göra av dem. De hela kan sluta med att folk börjar göra sig av med sina döda djur på olämpliga platser, säger han.

Latendresse påpekar också att de flesta inte känner till att djurmat kan innehålla hundar eller katter.

- Folk känner inte till det och få frågar efter innehållet, säger han.

TT-Reuters