Svennis kan avgöra valet i England

Blairs seger hänger på svenskens seger i morgon

NYHETER

Tony Blair går mot en jordskredsseger i det brittiska valet på torsdag.

Bara ett hot återstår.

"Svennis".

Foto: PER VAN DEN BERG
DUBBELSEGER ELLER KATASTROF? Matchen mot Grekland handlar inte om fotboll. Inte om liv eller död. Den är viktigare än så. Och en förlust i VM-kvalet kan försätta hela England i en nationell depression. Därför är Sven-Göran Eriksson från Torsby i Värmland just nu Tony Blairs största hot.

Statsvetare, politiska journalister och bookmakers är rörande ense. Tony Blairs labour vinner valet på torsdag. Enda frågetecknet är hur omfattande förnedringen av William Hagues konservativa tories ska bli.

Labour är så överlägsna i opinionsmätningarna att vadslagningsfirman Ladbrokes redan nu betalar ut vinster till dem som satsat på en seger för Blair. Firman låter i stället kunderna satsa på hur stor labours seger blir.

Svennis ett dödligt hot

Den enda som fortfarande inte tagit ut segern är Tony Blair själv. Labours beryktade pr-stab har nämligen identifierat ett nytt dödligt hot.

Sven-Göran Eriksson från Torsby i Värmland.

I morgon möter Englands fotbollslandslag under "Svennis" ledning Grekland i Aten.

Matchen handlar inte om fotboll. Inte om liv eller död. Den är viktigare än så för engelsmännen, med betoning på männen.

Det handlar om ära och värdighet för ett land som envisas med att utnämna sig själva till storfavorit vid varje stor turnering trots att den enda verkliga framgången, VM-guldet på hemmaplan, är 35 år gammal.

Katastrof för England

Vid en förlust mot Grekland är hoppet om engelskt deltagande i fotbolls-VM nästa år i stort sett ute. En ofattbar katastrof för fotbollens hemland.

En nationell depression kommer att sänka sig över landet - och vem orkar då bry sig om ett val dan därpå? Traditionellt tjänar de konservativa på ett lågt valdeltagande.

Expertpaneler med gravallvarliga statsvetare fyller nu brittiska tv-soffor för att diskutera fotbollsmatchens betydelse för valet.

Lincoln Allison vid universitetet Warwick tror inte att en förlust kommer att kosta labour segern, däremot kan segermarginalen bli avsevärt mindre.

- Sport och politik är oupplösligt sammanbundna, och fotboll är det mest populära spelet, så den har störst inflytande, säger han.

Jens Kärrman