”Det här är en gammal dröm”

Henning Mankell startar eget bokförlag

NYHETER

Vad nu då, Henning Mankell som i dag startar det nya företaget Leopard förlag AB tillsammans med bokförläggaren Dan Israel. Varför ger du dig in i förlagsbranschen?

Foto: SOFIA EKSTRÖM

- Vi vill starta ett förlag där vi har den fulla och hela kontrollen över det som ges ut och hur det görs och vilken strategi man har. Det här är en gammal dröm som vi förverkligar, Dan och jag har jobbat ihop i 23 år och vi pratade om det här redan i slutet av 80-talet men först nu känner vi att läget är det rätta.

Var du inte nöjd med Ordfront?

Jodå, det här är inget missnöjes-bokförlag, jag har och har haft ett utmärkt förhållande till Ordfront. Men det handlar återigen att vi vill bygga upp något från grunden tillsammans. Dessutom ligger rättigheterna på mina Wallander-böcker kvar på Ordfront och där får de stanna.

Vilken funktion kommer ert förlag att fylla?

- Det är för tidigt att svara på men det jag tycker saknas i den svenska bokvärlden är böcker från andra kulturvärldar som arabiska, afrikanska och asiatiska böcker. Böcker som vi skulle ha glädje av att läsa. Som alla bokförlag söker vi också efter de goda berättelserna.

Men är det verkligen lönsamt med den typen av böcker?

- Det vet vi ju inte. Att starta ett bokförlag är alltid ett risktagande men vi tänker i alla fall vara kloka och växa långsamt. Det är väl den trygghet man kan ha, att inte expandera för fort.

Vill ni konkurrera ut Piratförlaget ?

- Nej, varför skulle vi göra det? Det är klart att alla förlag är konkurrenter men Piratförlaget har en väldigt klar och tydlig profil, dessutom har jag intressen i det förlaget. Dessutom är Jan och Ann-Marie goda vänner så jag hoppas snarare på att vi ska kunna hitta samarbetsformer.

Vilka författare kommer ni att ge ut?

- Det vet vi inte än. Vi har absolut inte sysslat med någon raggning av vare sig författare eller folk inom förlagsvärlden. Det här blir en lång process, vi får se, det kan ju hända att någon knackar på vår dörr.

Betyder det här att du kommer att vara mer i Sverige?

– Nej, det gör det inte.

Kan du berätta om en nya boken?

- Det enda jag kan säga eftersom den inte är färdigskrivet är att den är en samtidsroman som delvis handlar om människor som lever illegalt i Sverige.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

- Vad som upptar mig dagligen är att vi i västerlandet inser att vi måste ta ett större ansvar för aids-katastrofen i världen.

Annika Sohlander