Kungafamiljen firar i Skövde – och på Skansen

NYHETER

STOCKHOLM

Sång, fanor och kungligt besök på Skansen.

Sveriges nationaldag firas traditionsenligt på onsdagen. Och nu gör även invandrarna nationaldagen till sin dag.

Firandet av nationaldagen har som traditionen bjuder sitt centrum på Skansen i Stockholm. Dit anländer kungafamiljen med häst och vagn för att bland annat lyssna till talman Birgitta Dahl och sångerskan Sofia Källgren. Festligheterna direktsänds av Sveriges Television klockan 19, ett program som brukar locka cirka en miljon tittare.

- Nationaldagsfirandet har inte minskat, tvärtom. De flesta platser i landet har något firande. Till Skansen kommer mer och mer folk för varje år, säger Tom T:son Thyblad, generalsekreterare på Stiftelsen Sveriges nationaldag.

Tidigare på dagen firar kungafamiljen i Skövde. På Slottet i Stockholm uppmärksammas att kungaparet i år firar silverbröllop och drottningens brudklänning finns till allmän beskådan. Barnen kan förvandlas till prinsar och prinsessor för en stund genom att prova riddarrustningar och mantlar i Livrustkammaren.

Ung nationaldag

Den svenska nationaldagen är ung. Sedan 1916 har vi firat Svenska flaggans dag den 6 juni till minne av att Gustav Vasa kröntes till landets konung denna dag år 1523. Först 1983 blev den 6 juni Sveriges nationaldag.

Det ökande firandet till trots är svenska nationaldagen något blek i jämförelse med till exempel Norges 17 maj. Sverige är det enda land i Norden som inte har helgdag på sin nationaldag och under åren har flera motioner lagts i riksdagen med krav på att helgdag införs även i Sverige.

Ett Sverige för alla

För första gången ordnar nätverket Fackligt aktiva invandrare (FAI) och arbetsgruppen Kyrka-Arbetsliv manifestationer på årets nationaldag under namnet "Ett Sverige för oss alla".

- Vi måste ta tillbaka symbolerna. Flaggan och nationaldagen har blivit symboler som fascister använder. Men man måste få kyssa flaggan utan att ses som fascist, säger Carlos Nuñez på FAI.

Organisatörerna vill visa på att invandrarnas utanförskap i samhället har gått så långt att det är ett demokratiproblem.

- Vårt budskap på nationaldagen är att invandrarna är en del av det svenska samhället, säger Carlos Nuñez.

I Stadshuset i Stockholm hålls på onsdagen en välkomstceremoni för dem som blev svenska medborgare under förra året.

Elisabeth Cervin/TT