Vilken valla använde ni?

Läs chattet med Grönlands-skidåkarna

NYHETER

Trötta men glada chattade Grönlandsåkarna Henrik Runell och Magnus Persson med Aftonbladets läsare.

De berättade bland att chips, choklad och jordnötter är en diet som varje grönlandsfarare måste följa och att världsrekordet höll på att gå om intet när Henriks pjäxa gick sönder.

Här följer ett sammandrag av chatten.

hellen säger: Grattis killar!!!!! Hur känns det?

Henrik och Magnus säger: Det känns naturligtvis bra,. Även om man får ont i kroppen så är man nöjd med att man lyckats slå världsrekord.

Berit säger: Kände man sig inte liten, då snön yrde, vinden vin och inga människor på mils avstånd????

Henrik och Magnus säger: Nej, faktiskt inte. Man är hela tiden så fokuserad på uppgiften så man glömmer det andra. Sedan blir det naturligtvis trist eftersom det inte finns något annant än is, is och is att titta på.

isa säger: vem var det som fick iden att ni skulle ut å sätta världsrekord?

Henrik och Magnus säger: Det var jag och Henrik Rünell, redan i planet på väg från Nordpolen, i fjol. Sedan dess har vi brunnit för projektet och har förberett oss sedan i juni.

Kamatz säger: Grattis!! Hoppas att ni hade en härlig och minnesvärd upplevelse. Råkade ni ut för några insidenter?

Henrik och Magnus säger: Tack så mycket! En bra grönslandstur är en händelsefattig grönlandstur för alla händelser är egentligen ovälkomna. Bland annat gick Magnus pjäxa sönder så hels sulan släppte. Sånt är men förberedd på men samtidigt är man beredd på det.

Tomas säger: Grattis! Men tog ni ut er totalt eller kunde ni ha gjort det på kortare tid?

Henrik och Magnus säger: Tack! Vi skidade så snabbt det gick. Det blev dåligt väder därför blev vi lite sinkade och kunde inte skida under 10 dygn men annars var det full fart hela tiden.

Putte säger: Är ni skidfantaster?

Henrik och Magnus säger: Ha, ha. Nej, vi hade inte åkt mer än 10 mil skidor innan expeditionen, däremot gillar vi tävlingsmomentet. Det vi är bra på är att pressa oss själva. Ingen av oss har åkt vasaloppet.

caveman säger: hur är man klädd på en sån skidtur som ni har gjort?

Henrik och Magnus säger: Vi hade på oss ett brynjeunderställ i syntet och över det hade vi en bomullsjacka och Goretex-byxor. I reserv hade vi med underställ i ylle men de använde vi aldrig.

Henrik och Magnus säger: vi aldrig. Man får tänka på att man blir varm och svettig precis som när man springer men sedan blir man fort kall.

Is-Björn säger: Grattis! Om ni inte kunnat laga pjäxan, hur hade Magnus kommit därifrån?

Henrik och Magnus säger: Tack! Hade vi inte kunnat laga pjäxan så hade hela gruppen brutit, alla skulle slå världrekor. Då hade vi fått ringa efter hjälp så ett plan eller en helikopter hämtat upp oss.

Tomas säger: Vad var den lägsta temperaturen under expeditionen?

Henrik och Magnus säger: Någonstans runt minus 25 som kallast men sedan blåser det mycket så köldfaktorn är betydligt större.

Putte säger: Hur förbereder ni er?

Henrik och Magnus säger: Vi har förberett oss i nästan ett års tid med att planlägga både träning, kost, utrustning och strategi. Det är ett heltidsarbete. Den som vill läsa mer om förberedelserna kan gå in på go2nordpolen.nu

Nina säger: Hejsan. Måste man vara kille för att skida så där? Varför gör man det?

Henrik och Magnus säger: Nej, man måste inte vara kille, vem som helst kan göra det om man är motiverad. För vår del var det en idrottslig prestation, det fanns ett världsrekord att slå och vi trivs med att hitta på nya saker och resa runt så här.

Lea säger: Var ni någonsin rädda under expeditionen?

Henrik och Magnus säger: Ungefär dag 6 började 2-3 dygn med dåligt väder. Då väcktes för första gången tanken att det här kanske inte är möjligt och då blev vi oerhört rädda. Det är det vi har varit rädda för: att misslyckas, inte skador och sådant.

Tomas säger: Hade ni inga problem med snöblindhet eller liknande?

Henrik och Magnus säger: Vi hade glasögon på oss. Det är viktigt att ha dem hela tiden när det är starkt solljus. Ingen av oss blev snövind men däremot blev ögonen lite irriterade av vinden och snön som kom in emellanåt.

Lorion säger: Vad skall ni göra härnäst? Skall ni försöka att slå något mer rekord?

Henrik och Magnus säger: Vi vet inte riktigt men vi kan lova att det kommer att bli spektakulärt och världsrekord, det kan vi lova.

skapligt säger: När bestämde ni er för detta....var det hemma vid köksbordet eller hur fattade ni beslutet, har det alltid varit en storhetsdröm ?

Henrik och Magnus säger: Beslutet fattades den 20:e april i ett plan på väg från Nordpolen. Innan dess hade vi inte tänkt på Grönland överhuvudtaget.

Nina säger: Jo, jag undrar hur ni förbereder er? Vad käkar ni? Var det kallt?

Henrik och Magnus säger: På morgonen åt vi start, proteinpulver och margarin som vi blandade ut med vatten till en gröt. På dagarna äter vi en lunchpåse med chips, jordnötter, choklad. På kvällen äter vi frystorkad mat, till exemepel pasta med olja för att få lite mer energi

hästen säger: hur ser det ut på grönland

Henrik och Magnus säger: Det är i princip helt platt, hela ön täcks av inlandsis. Det är som en jättelik pulkbacke, som är hyfsat slät. Det är vitt, vitt, vitt och vitt igen.

annica säger: hur sköter man hygien mm ????

Henrik och Magnus säger: Det gör man inte. Mna borstar inte tänderna eller tvättar sig, det finns varken tid, ork eller möjlighet till det.

Minna säger: Vilken valla använde ni?

Henrik och Magnus säger: Vi använde six blue extra och vi hade grundat med grön. När det var riktigt brant hade vi stighudar som var fästa i spannet på skidorna.

Minna säger: Såg ni några djur, uppträdde de hotfullt?

Henrik och Magnus säger: Nej, det var inga djur överhuvudtaget förutom några fåglar.

Putte säger: Har ni gjort fler grejor? Hur kommer man på iden?

Henrik och Magnus säger: Det finns en hel uppsjö, vi slog världsrekord till Nordpolen, har bestigit berg i Afrika, Mexico, Nya Guinea - vi har varit överallt.

PÄLSEN säger: Grattis killar det var en bragd som heter duga. Hur känns det?

Henrik och Magnus säger: Det känns bra, tack. Allt är finfint. Magnus äter en macka och vi har blivit intrevjuade. Vi har borsatt tänderna också. Så snart vi kommer in i vardagsrutinerna börjar vi träna igen.

ARTIKELN HANDLAR OM