Sharon kallar Arafat mördare

Israels premiärminister: Arafat är en mördare och patologisk lögnare

1 av 2 | Foto: REUTERS
Israels premiärminister Ariel Sharon gjorde sitt utfall mot den palestinske ledaren i en tv-intervju i dag.
NYHETER

JERUSALEM

Israels premiärminister Ariel Sharon kallade på tisdagen den palestinske ledaren Yassir Arafat ”mördare och patologisk lögnare” i en tv-intervju. Tidigare på dagen greps en hög palestinsk sambandsofficer på Västbanken av israeliska armén. Han misstänktes för att ha deltagit i ”terroristaktiviteter”, sade militära källor.

Den islamistiska Hamasrörelsen hotade att fortsätta sina attacker.

Sharon for ut mot den palestinske ledaren när han intervjuades av den ryska tv-kanalen NTV. Intervjun gjordes på engelska och delar av den sändes på kvällen av en israelisk tv-kanal.

- Han är inte någon statschef, fortsatte Sharon. Det var en del som trodde att han skulle uppföra sig som en statschef, men han bär sig åt som en ledare för terrorister och mördare.

Sharon har inte tillåtit sig ett sådant ordval sedan han blev premiärminister. Dessförinnan kallade han då och då Arafat mördare och lögnare, bland annat i en intervju i tidskriften New Yorker i november i fjol.

Många araber ser för sin del Sharon som en mördare, inte minst med tanke på Israels Libanoninvasion 1982 och massakrerna i flyktinglägren Sabra och Shatila i Beirut. Massakrerna utfördes av kristen libanesisk milis, men lägren var omringade av israeliska soldater.

En israelisk utredning fann efteråt dåvarande försvarsministern Sharon indirekt ansvarig för massakrerna och han fick lämna posten.

Ministrar stoppas

En hög israelisk general, Yaakov Or, bekräftade på tisdagskvällen att israeliska armén inte tillåter palestinska ministrar att röra sig fritt efter diskoteksattentatet i Tel Aviv i fredags som krävde 20 unga israelers liv.

- Vi förbjuder palestinierna att röra sig mellan olika zoner och det förbudet gäller tills vidare också den palestinska ledningen, sade han.

Däremot ”kände han inte till” om Arafat hade hindrats att flyga med helikopter från Västbanken till Gazaremsan, vilket israeliska radion påstått.

Den palestinske toppförhandlaren Saeb Erakat berättade att han på tisdagen inte tilläts åka från sin hemstad Jeriko till Ramallah för att träffa ett ryskt sändebud.

Efter diskoteksmassakern i Tel Aviv är Palestinska myndighetens åtta autonoma zoner totalt avskurna från varandra. Gränsövergångarna har stängts liksom flygplatsen i södra Gazaremsan.

Greps vid vägspärr

Majdi Alawneh, som är ansvarig för förbindelserna med Israel i Nablus, greps vid en vägspärr mellan Jenin och Nablus på Västbankens norra del, sade palestinska tjänstemän.

Förutom Alawneh greps ytterligare nio palestinier av israeliska säkerhetsstyrkor.

Hamas förnekade på tisdagen att den utlyst vapenvila i måndags kväll och svor i stället att fortsätta upproret mot den israeliska ockupationen.

- Vår politik är att fortsätta Intifadan och motståndet. . .Motstånd betyder att angripa israeler överallt och med alla metoder, sade en ledande företrädare för Hamas i Gaza.

Hamas har tagit på sig skulden för bombattentatet i fredags.

Göran Persson till Mellanöstern

Statsminister Göran Persson förbereder en resa till Israel de närmaste dagarna för att stärka EU:s närvaro i Mellanöstern. Det sade han på tisdagskvällen efter ett möte med Frankrikes president Jacques Chirac.

TT-AFP