Sluta sura, 70 öre är också pengar

NYHETER

I nära nio år har ekonomerna påstått att kronan är undervärderad.

De brukar annars anse att marknaden alltid har rätt.

Men tänk om kronan bara är värd lite mer än 70 öre?

I går kostade en dollar som mest 10 kronor och 98 öre på valutamarknaderna. Det är rekord. På växlingskontoren gick den på över elva kronor. I augusti kommer den att kosta åtminstone 11,20, spår SEB:s ekonomer.

Lika illa ser det ut om man som Riksbanken jämför kronan med de valutor som används av Sveriges viktigaste handelspartners. Kronan har, med tillfälliga undantag, minskat i värde i närmare nio års tid.

Rekordränta och sparpaket

Då samlade sig riksbankschef Bengt Dennis, statsminister Carl Bildt och oppositionsledaren Ingvar Carlsson till ett gemensamt men fåfängt försök att rädda den fasta kronkursen. Men varken 500 procents ränta eller flera omfattande sparpaket hjälpte. Den 19 november 1992 släpptes kronan fri, sedan dess är kursen flytande.

Ekonomer lägger då och då pannan i bekymrade veck och påstår att nationalklenoden är undervärderad. De första dygnen efter den politiska fiaskoräddningen för nio år sedan sjönk kronkursen med 10 procent. Redan det var för mycket.

Nu har den snart tappat 30 procent i värde. Hösten 1992 kostade en dollar 5:99, knappt hälften så mycket som i dag. Ett brittiskt pund gick på 9:13 jämfört med 15,66 i dag. Det är definitivt för mycket säger samma ekonomer som annars hävdar att marknaden alltid har rätt.

Tillgång och efterfrågan sätter rätt pris på varor, på aktier och på tjänster. Men nu påstår alltså ekonomerna att marknaden sätter fel värde på kronan. År ut och år in. Klingar inte det lite falskt?

Dalande smitta

Det finns dock en del som talar för att tillfälliga faktorer just nu drar ner kronan i dyn.

Eurons värde dalar och kronan smittas. Världens valutaspekulanter bryr sig inte om att på djupet undersöka en så liten och perifer valuta som den svenska kronan.

Den skakiga Stockholmsbörsen har medfört att utländska placerare sålt svenska aktier och tagit hem pengarna.

Pensionssparandet söker sig utomlands, både det privata och AP-fondernas.

Enlig normal marknadsekonomisk teori har dock kronan sitt rätta värde just nu. Så kanske är det lika bra att sluta sura och erkänna att 70 öre också är pengar.