Blair tar sikte på storseger

NYHETER

LONDON

Nycklarna till nr 10 Downing Street ligger tryggt i Tony Blairs byxficka - även efter valet i morgon.

Allt pekar på en jordskredsseger för hans nya labour.

Men hur kunde ett val som för bara några månader sedan var en öppen affär förvandlas till en enmansshow?

Säker Vinnare Valet i England har förvandlats till en One Man Show - och den showen tillhör Tony Blair.

Labour har definitivt inte haft någon lätt resa under de fyra åren vid makten.

I början var det enkelt för Blair att skylla på den tunga ryggsäcken av 18 års konservativt vanstyre, men hans skara av kritiker växte i takt med att problemen antog samma frekvens som Londons dubbeldäckade bussar: först kommer ingenting, sen ingenting - sen allihop på en gång.

Allt elände rasade över Blair i höstas och i våras:

Sjukvårdssystemet tycktes braka samman. Brist på läkare och sköterskor, brist på sängplatser, brist på resurser och förtroende.

Skolorna sjöng samma klagosång. Lärarbrist, lärare som inte orkade längre, lärare som ville ha bättre betalt.

Pensionärerna kunde visa hur mycket mer de fått i plånboken under Blair: 75 pence på ett år. Det räckte precis till en påse jordnötter.

Mul- och klövsjukan svepte över landsbygden som en ohejdbar farsot - till råga på alla andra bekymmer som drabbat de brittiska bönderna - och labour kritiserades hårt för dålig initiativförmåga och felaktiga beslut.

Millienniedomen kraschade i ett ekonomiskt fiasko som kostade miljarder.

"Clownen" Hague blev stark

Bränslekrisen orsakade en våg av strejker och protester och tände dessutom gnistan hos William Hague och hans tories: Här har vi chansen, det brittiska folket är trötta på Blair och hans nonchalanta attityd, det är dags att sätta in stöten.

Hague vädrade morgonluft. Hans självförtroende växte. Han förvandlades från en person med snudd på clownstämpel till en faktor att räkna med: han talade direkt till den konservative brittens hjärta, "det mäktiga Storbritannien som ekonomiskt, politiskt och militärt klarar att stå på egna ben". Han varnade för Europa, för labours skattehöjningar, för vanskötsel av skolor och sjukhus, för pundets framtid, för den ökade brottsligheten, för dubbleringen av asylsökande under labour.

Han tycktes, i ett skede, trycka på rätt knappar i en nation som visade missnöje med det mesta.

Men det blev inte så.

När det kom till de stora, avgörande, politiska frågorna - EMU, privatisering, kriminalitet och public service - kunde Tony "Tre-skjortor-om-dagen" Blair svettas ut sina budskap i en valkampanj som fick britterna att bestämma sig: Det blir labour igen.

Smyghöjde skatterna

Till och med i skattefrågan tycks väljarna lita på Blair, trots att han smyghöjt en rad olika skatter, så mycket att folket nu betalar totalt 15 miljarder mer i veckan än 1997.

Vadslagningsfirmorna har redan myntat en ny fras: Blairing.

Det är värre än utklassning - det är en så solklar vinnare att pengarna betalas ut innan matchen ens börjat.

Peter Wennman