Vet du vad det är för dag i dag?

NYHETER

Grattis på nationaldagen, svenskar!

Hälsningen kommer från George Bush, USA:s president.

Men långt ifrån alla svenskar har koll på den blågula dagen, och ännu färre tänker fira den.

68 procent vet medan 32 procent är ovetande om att Sverige firar nationaldag i dag.

Aftonbladets högst ovetenskapliga undersökning gjordes i går bland 100 glassätare och solnjutare i centrala Stockholm. Flera utländska turister slog svenskar i Sverigekunskap.

Medvetandet ökar dock. Tv-sändningar från Skansen och en näst intill obligatorisk nationalsång på skolschemat har gjort att folk börjar förstå att 6 juni inte är som vilken dag som helst.

Facket och kyrkan vill fira

Vi har haft 18 år på oss. 1983 blev svenska flaggans dag officiellt nationaldag i hela Sverige. På Skansen har dagen firats i 98 år. Artur Hazelius startade traditionen som de senaste åren förvandlats till folkfest.

1996 hittade 14 800 till djurparken den 6 juni. I år räknar man med minst 25 000.

I år firas nationaldagen även på Sergels torg i Stockholm, i Göteborg och Borås. Kyrkan och fackförbunden gör gemensam sak för att göra dagen till en dag för alla svenskar.

- Vi vill återta nationaldagen från sverigedemokraterna och visa att det inte bara är de som kan vifta med flaggan, säger näringsminister Mona Sahlin.

- Det är svenska flaggans dag och nationaldagen. Jag ska i väg och fira födelsedag, så det blir inget särskilt firande av nationaldagen. Jag tycker att det borde vara en helgdag, det är värt våra egna traditioner.

- Nej, men vi ska ha olympiad i skolan. Jag är med i Polen.

- Nej, jag har ingen aning.

Klas Elfving, Jessica Ritzén