Verklighetens Martin Beck kan få sparken

1 av 3 | Foto: JOACHIM LUNDGREN
Resande i mord Roger Jansson är chef för polisens mest romantiserade och glamouriserade enhet - Riksmordkommissíonen. - Fiction är ofta sämre än verkligheten, säger han. - Och glamour? Ha. Telefonen ringer, någonting har hänt, man packar kappsäcken för att vara borta i minst två veckor. Ibland blir det halvårsvis.
NYHETER

Kriminalkommissarie Roger Jansson suger på frågan.

- Mitt stoltaste ögonblick som polisman? Hmmm, låt mig tänka.

Han ser ut som en polis. Blazer, byxor, vit skjorta med välknuten slips över massiv, spänstig kropp. Skor i smärting, slipshållaren har rikspolisens vapen. Ansikte som en tilltufsad boxare. Sliten, han ser äldre ut än sina 45 år, ögonen kan bara anas i ett nätverk av rynkor. Slickat, bakåtkammat hår med mycket grått. Civilstånd: frånskild.

Ni har bilden klar. En kommissarie Beck i en Wahlöödeckare, eller en Kurt Wallander hos Mankell, spetsat med Clintans Dirty Harry.

- Min stoltaste dag som polis är Vetlanda 1989. Vi löste ett dubbelmord och sju-åtta grova mordbränder. Byn hette Stenberga. Jag var förhörsledare.

Jansson är chef för Riksmordkommissíonen, polisens mest romantiserade och glamouriserade enhet. Resande i mord.

Ska klara sig själva

Snabbt och irriterat rörde han sig i går eftermiddag i Riksmords lokaler, sjätte och sjunde våningen i polishuset på Agnegatan i Stockholm, ett kontorslandskap och några moduler, neutrala och kliniska som landstingets. Det är ingen Hill Street Blues-atmosfär och Jansson var ensam i lokalerna. Huvuddelen i hans lilla grupp - tolv man inklusive administratörer - fanns i Höganäs, där den just löst mordet på en 13-årig flicka.

- Och omvänt, sa jag, en taskig dag i jobbet, hur ser den ut?

- I dag är ingen höjdare, svarade Jansson och tittade på klockan. Jag är hjärtligt trött på omorganisationer.

Omorganisation? Värre! Rikspolisstyrelsens utredare Mats Börjesson lät det i går bli känt, att Riksmordkommissionen läggs ner. Regional polis ska klara sig på egen hand.

Vi drack kaffe, Jansson rökte sin tredje cigarrett på tjugo minuter och utan att dölja sin bitterhet sa han:

- Nyss lät det tvärtom. Riksmord skulle utökas. Så lät det efter Malexander för bara två år sedan.

Riksmord rycker ut när regional polis kallar på hjälp. Det handlar om så kallade spaningsmord varmed menas att gärningsmannen inte är given. Gruppen ger sig av.

Till Falun för att söka mördare i Fallet Pernilla, till Umeå för att jaga Hagamannen. Den stannar till våldsbrottet antingen är löst eller det inte längre finns fler trådar att följa. Det var Riksmord som en gång löste morden i Handen, det löste gåtan fjol i Orrefors.

Det inträffar varje år i landet cirka 120 våldsbrott. 86 procent brukar klaras upp. Men det innebär att varje år förblir ungefär 15 olösta. Med 25 års preskribtionstid innebär det, att det finns bortåt 400 olösta mord.

"Glamour? Ha."

Mordspanare. Som i deckare och på teve? Kommissionens mannar är trötta på liknelserna:

- Fiction är ofta sämre än verkligheten. Och glamour? Ha. Telefonen ringer, någonting har hänt, man åker hem och packar kappsäcken för att vara borta i minst två veckor. Ibland blir det halvårsvis. Vi ligger ute 200 dagar om året.

- Ni packar både varma kläder och danskostymen, försökte jag.

- Det beror på årstiden, kontrade kommissarien. Hur som helst, det är hotelldöden. Ett beprövat sätt att knäcka äktenskap.

Riksmord upprättar sin bas på den lokala polisstationen. Med sig har spanarna bara sina laptops och mobiltelefoner. Det är lagarbete. Det utkristalliserar sig vem som är bäst på vad. Janssons styrka ligger som förhörsledare. Arbetet följer den 69 sidor tjocka manunalen "Grövre våldsbrott. Spaning och utredning.

- Ta ett ex här och läs det, sa Jansson till mig, så förstår du bättre vad vi sysslar med. Vi kallar den Mordbibeln.

Vad är det som nu ska bli bättre med att lägga ner Riksmord?

Ingenting finns utsagt. Men våldsrotelns högste chef, den 52-årige Stig Edqvist, under vilken Riksmord sorterar, varnade:

- Slår man sönder en sådan kompetens ska man veta, att det tar tid att bygga upp den igen, om man kommer på andra tankar.

Jansson suckade och manade fram bilden av spanarlegender som Willy Svensk och Otto Andersson:

- Vårt arbetssätt, våra stora samlade resurser bygger på erfarenheter ända sedan femtiotalet.

Han fick det att låta som om Scotland Yard skulle upplösas.

Riksmord skulle utökas. Så lät det efter Malexander.

Hotelldöden. Ett beprövat sätt att knäcka äktenskap.