Oklahoma-bombaren får inte uppskov

Avrättningen av Timothy McVeigh sker som planerat på måndag

NYHETER

Den så kallade Oklahomabombaren Timothy McVeigh kommer att avrättas som planerat den 11 juni.

Det beslöt en federal domstol på onsdagen.

McVeighs advokater krävde att rättegången ska tas om och anklagar USA:s regering för att dölja bevisen bakom attentatet som tog 168 liv i Oklahoma City.

Regeringen kände till attentatet ”flera dagar eller veckor innan det genomfördes, hävdar advokaterna.

Protesterna kring Timothy McVeighs dödsdom fortsätter in i det sista.

Från början var det planerat att han skulle avrättas i maj. Men avrättningen sköts upp sedan den federala polisen FBI avslöjats med att ha undanhållit 4 500 sidor med vittnesförhör och bevisupptaging, bevismaterial som enligt McVeighs advokater ska tas upp i en ny rättegång.

De hävdar att de federala rättsmyndigheterna kände till att bombattentatet i april 1995, långt innan det inträffade. Att de fått flera varningar. Dessa myndigheter är dessutom fullt medvetna om att det fanns fler än Timothy McVeigh och hans armékollega Terry Nichols bakom bombattentatet.

Ett nytt datum sattes till den 11 juni. I förra veckan begärde Timothy McVeighs advokater att avrättningen sköts upp ytterligare, så att de kan hinna läsa igenom de tusentals sidor som FBI undanhållit.

Men på onsdagen avslogs deras begäran.

Beslutet kommer dock att överklagas.

”Missledde domstolen”

- Regeringen missledde domstolen när det gäller frågan om det personliga ansvaret för bomben i Oklahoma City. Särskilt kan man förmoda att regeringen, eller åtminstone FBI-poliser, visste att fler personer än McVeigh och Nichols var ansvarig, menar juristerna, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Det finns dock mycket lite som tyder på att mannen som är känd som Oklahomabombaren får en ny rättegång. I måndags slog justitiedepartementet fast att de nya pappren, de som FBI har undanhållit, inte innehåller något som ifrågasätter McVeighs skuld. Dessutom har han erkänt sig skyldig.

Vid bombattentatet vid den federala Murrahbyggnaden i Oklahoma City dödades 168 människor och 500 skadades.

Avrättningen är tänkt att ske i en särskild lokal på Terre Haute-anstalten i Indiana där McVeigh sitter fängslad med 19 andra dödsdömda fångar. McVeigh ska avrättas med en giftinjektion.

Claes Thunblad, Andreas Alfredsson

ARTIKELN HANDLAR OM