Jätteballong hotar flygtrafiken

NYHETER

En stor heliumfylld reklamballong med en 60 meter lång vajer har släpps lös i luftrummet över Uppland. Polisen i Uppsala har larmat såväl militärt flyg som civilflyget, eftersom ballongen kan utgöra en akut fara för flygtrafiken.

I förmiddags fanns inga spår efter jätteballongen.

Ballongen som är en modell av ett luftskepp av zeppelinartyp lossades i går av en okänd gärningsman, skriver Uppsala nya tidning. Den heliumfyllda ballongen är fem och en halv meter lång och två meter bred och har suttit förankrad hos ett bilföretag i Uppsala, som ett riktmärke. värdet för ballongen uppskattas till 35 000 kronor.

- Den största faran är inte själva ballongen, utan den 60 meter långa vajer som den har hängande under sig, säger vakthavande befäl vid Uppsalapolisen.

- Den stiger väl antagligen upp till dess att luften blir för tunn. Vi får bar hoppas att den inte ställer till någonting där uppe på vägen dit.

Polisen har slagit larm till såväl F 16 som till civilflyget. Det drivande ballongen uppges var mycket svår att upptäcka på normal radar.

Tidigt i morse fanns inga spår efter heliumzeppelinaren. Polisen rubricerar brottet att släppa lös ballongen i luftrummet som egenmäktigt förfarande.

Claes Thunblad