Vittne berättar om palatsmassakern i Nepal

NYHETER

WASHINGTON

Kronprins Dipendra agerade bartender den ödesdigra kvällen då tio medlemmar av Nepals kungafamilj sårades dödligt. Ingenting tydde på en kris. Det berättar en anonym anhörig till ett kungligt ögonvittne.

Berättelsen publicerades av Washington Post på onsdagen.

Nepals regering har inte gett någon officiell förklaring till palatsmassakern. I första skedet sade regeringsföreträdare att kronprinsen löpt amok och skjutit allihop, men senare ändrades berättelsen och det hette att ett automatvapen exploderat.

Enligt den berättelse som Washington Post publicerade drog sig den 29-årige Dipendra tillbaka vid 21-tiden under familjesamlingen i fredags kväll. En stund senare kom han tillbaka - klädd i uniform och beväpnad med två automatvapen av typ Uzi och M16.

Extrem förvåning

Han gick in i det rum där hans far kung Birendra satt, och sköt honom. Genom den öppna dörren kunde vittnet se "kungens ansikte som uttryckte extrem förvåning".

Släktingen till vittnet berättade vad han hört för Washington Post och brittiska The Times i tisdags på villkor att få vara anonym.

Det var den första beskrivningen av palatsmassakern, då Dipendra enligt vittnet sköt 55-årige kung Birendra och åtta andra släktingar, sårade tre och sedan sköt sig själv i huvudet. Kronprinsen avled i måndags och kremerades samma dygn.

Efter att ha mördat sin far sköt kronprinsen vilt i vardagsrummet. De närvarande var alltför överraskade för att reagera. De stannade kvar medan kulorna for runt dem och de som träffades föll omkull. Ett kort ögonblick förlorade Dipendra kontrollen över ett vapen och började skjuta uppåt så att bitar av taket föll ner på mattan.

- Han sade ingenting alls under hela händelsen och hans ansikte var fullständigt uttryckslöst.

Sköt sig själv

Dipendras mamma drottning Aishwarya och hans bror Nirajan följde efter honom när han gick ut i trädgården.

- Där blev de skjutna, sade släktingen till tidningarna.

När Dipendra kom tillbaka in gick farbrodern prins Dhirendra fram till honom och vädjade: "Lägg ner vapnen. Du har gjort nog skada." Då blev han också skjuten.

Två kvinnor, en faster och en kusin, sprang fram för att hjälpa den sårade Dhirendra. Då blev de skjutna, berättade källan.

Dhirendra dog i tisdags. Kvinnorna ligger kvar på sjukhus.

Till slut gick kronprins Dipendra ut i trädgården igen och flera skott hördes.

- Det måste ha varit då han sköt sig själv.

Vet sanningen

Tjänstemän har sagt att kronprinsen var upprörd för att hans mor vägrade låta honom gifta sig med sin flickvän, Devyani Rana, dotter till en rik nepalesisk politiker. Men det förekom enligt berättelsen inte någon diskussion om prinsens äktenskapsplaner den kvällen. Det fanns inga som helst tecken på oenighet före massakern.

- Vi får kanske aldrig veta varför han gjorde det.

- Familjen vet sanningen, så om det görs försök att släta över är jag säker på att flera familjemedlemmar kommer att tala ut, sade släktingen.

TT-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM