Priskrig på flygresor i Europa

NYHETER

Tur och retur Madrid för 1506 kronor. Lägger du på några tior kan du uppleva Paris eller Milano. För 3 000 kronor flygluffar du mellan Stockholm, Milano och London.

Inför sommarsemestrarna har fullt priskrig utbrutit om flygresor i Europa.

- Det var mycket länge sedan vi sålde resorna så här billigt. Men vi måste anpassa priserna till marknaden som råder, säger Göte Nilsson, analytiker vid SAS marknadsavdelning.

Inför de stundande semestrarna är flygbolagens kampanjer mer offensiva än på länge. Hos SAS går det att boka resan till rena vrakpriserna fram till den 15 juni. kampanjen ”Two for one” bygger på att två eller fler som bokar resan samtidigt och bäddar för mycket attraktiva semesterlösningar. I de flesta fall reser du till halva priset.

”På gränsen till lågkonjunktur”

- Vi står på gränsen till en lågkonjunktur och då kan det bli så här. Alla vill ju fylla sina flygstolar, och med den konkurrens som råder på flygmarknaden just nu så sjunker priserna också på flygresorna, säger Göte Nilsson.

SAS-analytikern Göte Nilsson sticker inte under stolen med att de flesta andra storbolag erbjuder liknande priser på flygresor i Europa. Exempelvis kan man flyga med Air France över Paris lika förmånligt. Andra flygbolag som dumpar sina priser inför semestern är bland andra Finnair, British airways, polska LOT och Sabena.

- Vi hade en kampanj som tog slut den sista maj. Den har nu avlösts av en ny, säger Pontus Rosén, analytiker på Finnair.

Kampanjen erbjuder två eller flera resenärer kraftigt reducerade priser på flera destinationer i Europa. Exempelvis kostar Madrid tur och retur 1 600 kronor för den första biljetten. Medföljande betalar 940 kronor.

Även British Airways har dumpat sina priser. Inför sommaren kan man flyga till 27 destinationer i Europa till priser som i vissa fall är nästan halverade.

- Det är priskrig, vi måste matcha våra konkurrenter, säger Jonas Axelsson, leisure account manager på British Airways.

British Airways priser är något högre än de övriga. I gengäld är priserna de samma oavsett om man reser en eller flera.

- Konkurrenssituationen har förändrats i takt med att flygbolagen allierar sig med varandra. Vi konkurrerar inte längre på en nationell nivå, utan på en internationell, säger Göte Nilsson.

- Men det är också så att flygresenärerna ställer högre krav. Medan föregående generationer nöjde sig med att se ett fotografi av Eiffeltornet har den nya generationen sett halva jordklotet innan de tagit studenten.

Inom resebyråbranschen förvånas man över att priserna sjunker så lågt, utan villkor om paketering med hotell eller hyrbil eller liknande.

”Visst är det priskrig”

- Visst är det priskrig. Jag har varit i branschen i 15 år. I fjol var prisnivåerna inte alls dessa. Det är faktiskt förvånande att till exempel SAS ger ett pris på bara 1 280 kronor till Birmingham och att detta inkluderar skatter. Och normalpriset till Milano ligger ju normalt på över 3 000 kronor, säger Ralph Axelson vid internetresebyrån Seat24 till Svenska dagbladet.

För den som inte nöjer sig med att se en europeisk stad kan SAS även erbjuda luffarpaketet ”Get Around Europe”, där den ressugna kan skräddarsy sin Europarutt.

Exempelvis kan du ta dig från Stockholm till Milano för drygt 1 100 kronor, vidare till London för 850 kronor och hem till Sverige igen för 1 121 kronor. Totalt går flygluffen på 3 092 kronor, inklusive skatter.

- Det här billigare resorna handlar om marknadsanpassning. Om man vill behålla marknadsandelarna så gäller det att locka resenärerna, säger Göte Nilsson.

Claes Thunblad, Andreas Alfredsson