Bianca+Per= bensinbojkott

USA ska tvingas minska sina koldioxidutsläpp

1 av 2 | Foto: AP
MILJÖKÄMPEN JAGGER Bianca Jagger kommer till Sverige på EU-toppmötet nästa vecka för att uppmana till bojkott av de amerikanska oljebolagen.
NYHETER

Bianca Jagger är mest känd för sitt äktenskap med Mick Jagger i Rolling Stones.

Hennes nya kompanjon heter Per Gahrton (mp).

Under EU-mötet i Göteborg manar de till bojkott av de amerikanska oljebolagen.

Bianca Jagger kommer till toppmötet på torsdag i nästa vecka, samma dag som USA:s president George W Bush.

Bush ska under sitt besök i Sverige hinna med ett toppmöte mellan EU och USA samt träffa EU:s femton regeringschefer. Vid båda mötena kommer det amerikanska avhoppet från FN:s klimatförhandlingar att vara en stor fråga eftersom världens största bov när det gäller utsläpp av koldioxid är just USA.

Samma kväll anordnar en rad organisationer en stor demonstration på temat ”Bush är inte välkommen”. I anslutning till demonstrationen framträder Bianca Jagger, Mick Jaggers första hustru, men numera en framträdande miljöaktivist.

”Det är världens enklaste bojkott”

Tillsammans med miljöpartiets ledamot i Europaparlamentet Per Gahrton och Alexander de Roo, holländsk ledamot av parlamentet, uppmanar hon till bojkott av de amerikanska oljebolagen.

– Det är faktiskt världens enklaste bojkott. Det är bara att tanka på en annan mack, exempelvis Statoil eller OK, säger Per Gahrton som ser fram emot mötet med Bianca Jagger.

– Jag har inte träffat henne tidigare men jag har läst ett uttalande av henne i denna fråga och det gav ett kunnigt och intresserat intryck.

USA ska tvingas till förhandlingar

Avsikten med bojkotten är att tvinga tillbaka USA till förhandlingsbordet. De har inte formellt lämnat förhandlingarna om att minska koldioxidutsläppen men meddelat att de inte anser att den metod man beslutade om i japanska Kyoto 1997 är den rätta.

Redan i början av maj ställde sig ett antal superkändisar bakom en bojkott av det amerikanska oljebolaget Exxon (före detta Esso).

– Som individer känner vi oss ofta maktlösa inför den katastrof som gradvis uppenbarar sig. Men med den här kampanjen gör vi skillnad, slog Bianca Jagger fast i ett uttalande tillsammans med bland andra Eurythmics Annie Lennox.

Miljökämpe som levde jetsetliv

Bianca Jagger är 55 år och var gift med Mick mellan 1971 och 1980.

Hon har jobbat som fotomodell, gjort ett par filmroller och blivit omskriven för sitt dyra jetsetliv. Numera ägnar hon sig åt miljöfrågor.

Mackarna i Sverige

Bensinmackarna i Sverige drivs inte av amerikanskägda företag.

Lena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM