Silbersky: Alcalá kan behöva vård

NYHETER

På onsdagen var det dags för försvarets slutpläderingar i Jesús Alcalá-rättegången.

Föga förvånande bestred försvarsadvokaten Leif Silbersky åtalet på alla punkter.

- Silbersky hade synpunkter på åklagarens sätt att utmåla Alcalá som personlighetsstörd mytoman och narcissist. Han sa att om åklagaren verkligen menar det bör Alcalá betraktas som sjuk och därför inte dömas till fängelse, säger Aftonbladets kolumnist Yrsa Stenius på plats i rättssalen.

Leif Silberskys slutplädering gick till stor del ut på juridiska teknikaliteter. Han gick egentligen aldrig in på om Alcalá gjort något förgripligt.

Silbersky bestred åtalet på samtliga punkter.

När det gäller de misstänkta miljonaffären hävdar Silbersky att åklagaren inte kunnat bevisa något uppsåt.

- Enligt Silbersky har Alcalá pratat om att han ska låna de här pengarna långt innan han kunde räkna med att det skulle komma något från Sida och juristkommissionen, säger Stenius.

De misstänkta urkundsförfalskningarna avfärdades helt och hållet.

Silbersky menar att i lagens mening är den text av Susanne Wennbergs som hittats i Alcalás dator ingen urkund. Och eftersom det inte finns något orignal kan det heller inte finnas någon förfalskning.

Alcalá till angrepp mot åklagaren

Avslutningsvis höll Alcalá själv en kort plädering.

- Han gick till hårt angrepp mot åklagaren och kallade åklagaren illvillig och jävlig. Han hävdade hela tiden att han var missförstådd, säger Yrsa Stenius.

Han anklagade också media och ett antal namngivna vittnen för att ha skapat oheliga allianser.

Jesús Alcalá vidhöll under slutpläderingen att han är sonson till Spaniens siste demokratiske president Isito Alcala-Zamora.

- Men jag har sett hans födelseattest och enligt den stämmer inte den uppgiften, säger Yrsa Stenius.

Silbersky gick under onsdagen knappt alls in på eventuella påföljder. Lite spekulativt sa han att om åklagaren menar att Alcalá har alla de karaktärsdrag han utmålats med ska han betraktas som sjuk. Då behöver han vård och bör därför inte dömas till fängelse.

Han menade också att om Alcalá gjort sig skyldig till de brott han anklagas för, och på så vis slängt bort allt han arbetat för, så behövs inget ytterligare straff.

- Då har vi inte att göra med en frisk person, utan en person som inte har kontroll över sitt agerande i vissa situationer. En person som skall ha vård och inte straff, säger Silbersky enligt TT.

- Jesús Alcalá vägrar se sig själv som sjuk, och jag respekterar hans åsikt. Men faktum är att bristande sjukdomsinsikt just kan vara tecken på en sjukdom.

Dom meddelas den 14 juni.

Andreas Alfredsson