Oberörd mördade prinsen hela kungafamiljen

Nepals nye kung tillsätter undersökningskommission

1 av 5 | Foto: ap
prinsen gillade vapen Dipendra inspekterar ett automatvapen under sitt statsbesök i Pakistan. I måndags dog prinsen av de skador han av allt att döma tillfogade sig själv efter massakern i palatset.
NYHETER

Kronprinsen stod i baren och blandade drinkar.

Det förekom inga gräl och ingen anade att den Bloody Mary han tänkte röra till skulle utplåna en dynasti.

Iklädd uniform mejade prinsen ner hela sin familj med två automatgevär innan han till slut sköt sig själv.

Frågorna hopar sig nu kring vem som egentligen stod bakom det blodiga dramat i Nepals kungliga palats i fredags.

Det förekom inte några diskussioner innan det blodiga dramat startade. Det fanns inget gräl som kunde ha utlöst den blodiga slakten. Vittnen dementerar nu den officiella versionen, att det skulle förekommit bråk om att kronprinsens kärlek var omöjlig som brud.

Det var bara en vanligt fredagskväll - innan allt gick fel.

Så berättar en av dem som överlevde det blodiga dramat i kungapalatset i Nepal i fredags.

Vittnet uppges tillhöra den kungliga familjen och har nu berättat vad som egentligen hände för en släkting, som talat med Washington Post.

Kronprinsen pekas ut

Den överlevande släktingen pekar ut kronprinsen som mördare. Så sades också en kort tid efter dramat, men landets nye kung kallade senare dådet för en olyckshändelse.

Detaljerna i den blodiga massakern blir med det allt mer bisarra.

Enligt vittnet stod kronprins Dipendra först i baren. Ingen märkte att han lämnade sällskapet en kort stund. Men när han kom tillbaka var det i full uniform, med mössan djupt nerdragen i pannan.

I ena handen fanns en Uzi kpist, i den andra ett M-16 automatgevär.

Kungen dog först. Kronprinsen gick lugnt in i ett av sällskapsrummen, rakt mot sin far, kung Birendra, och öppnade eld.

Sköt i en kvart

Han fortsatte skjuta i en kvart och lät kulorna hagla över människor som satt i sällskapsrummen runt biljardsalongen. Ingen hann reagera. De dog där de satt eller stod, sårade och döda föll till golvet.

Kronprinsen tappade till och med kontrollen över ett av automatvapnen under den våldsamma eldgivningen. Vapnet reste sig och spydde ett blyregn av kulor upp i taket så splitter och delar av taket rasade ner över den skräckslagna familjen.

- Kungen såg oerhört förvånad ut men hann inte säga något. Kronprinsen sade inte ett ord. Han visade inga känslor under hela den tid dramat varade, säger en släkting till ögonvittnet enligt Washington Post.

Även modern mejades ner

Kronprinsens mor, drottning Aishwarya, försökte tala med sin äldste son, liksom brodern prins Nirajan. De gick med honom ut i den angränsande trädgården, bara för att mejas ner.

Kronprinsens farbror, prins Dhirendra bönföll Dipendra att lägga ner vapnen och sade att han ställt till med nog skada. Då sköts farbrodern. Han dog inte omedelbart

Två kvinnor, en faster och en kusin, försökte hjälpa den skjutne farbrodern men mejades ner.

Försökte ringa efter hjälp

En av kvinnorna försökte få fram en mobiltelefon för att ringa efter hjälp, men lyckades inte.

Till slut återvände kronprins Dipendra till trädgården. Vittnet hörde skott.

- Det måste ha varit då han sköt sig själv.

Då skottsalvorna upphört samlades de överlevande i det bloddränkta palatset. De började gå igenom offren, se vem som levde och vem som dött.

Offren hämtades samma kväll. De överlevande som skadats fördes till militärsjukhus.

Nye kungen impopulär

Landets nye kung, den impopuläre Gyanendra, har utnämnt en undersökningskommission och lovat att sanningen ska fram. Men inga förhör har hållits, ingen teknisk undersökning av palatset har gjorts och få vanliga nepaleser tror på versionen om att kronprinsen mördat hela sin familj.

Caroline Olsson