Spelsajter häcklar brittiska politiker

Ingen favoriseras

NYHETER

Det är roligare att skratta åt en politiker än att rösta på en.

Det tycker i alla fall brittiska väljare, som tycks föredra Tony Blair i dataspelsform som My little Tony.

Här hittar du sajterna som driver med brittiska politiker inför valet i morgon.

Varför gå till valurnan när man kan klippa till en politiker hemma i köket?

Mtv har på sin sajt ett spel som förlöjligar tre framstående brittiska politker. Deras kropprörelser kan kontrolleras med knappar så att de rör sig så fånigt som möjligt.

Ungefär så tycks många britter resonera inför valet.

Förhandstipset är inte bara att Tony Blairs Labour vinner en jordskredsseger utan också att en tredjedel av väljarna, många av dem yngre, vänder valurnorna ryggen.

Parallellt med det växande ointresset för valet ökar dock antalet brittiska internetsajter som driver med både politikerna och deras partier.

- Britterna har en tradition på området politisk satir som vi här i Sverige saknar. Vi är så puritanska, vi har inte humor. Det är arvet från Preussen som spökar.

Råare ton än i Sverige

Det menar Stig-Björn Ljunggren, statsvetare och politisk skribent.

Han pekar också på hur det brittiska parlamentet fungerar i praktiken jämfört med svenska riksdagen. Tonen i kammaren är ofta mycket högljudd och färgstark - och rå.

- Det skulle aldrig gå i vår riksdag. Delvis för att samlingssalen är för stor , men också för att ledamöterna inte klarar av det.

- Före valet i Sverige 1998 så fanns det en sajt där man kunde dra Göran Persson i näsan. Bakom den fanns några moderater men den försvann. I dag finns vad jag vet ingen politisk satirsajt i Sverige.

Alla får en släng av sleven

Utmärkande för de brittiska satirsajterna inför valet är att de sällan favoriserar någon enskild kandidat eller något enskilt parti. I stället är det fritt fram att häckla alla.

Undantag finns, men de är få.

- Rent allmänt kan man säga att den som har humoristerna på sin sida brukar vinna. Det gäller att få skrattarna på sin sida. Men det är ett uttryck för cynism att man framställer politiker som något man driver med, säger Stig-Björn Ljunggren.

Han menar att intresset för politik inte alls har minskat bland yngre svenskar.

- Man är intresserad av politik men inte av partier. Värderingar är inne, filosofi är inne. Det ska vara lite tungt, folk läser Chomsky och Nietzsche.

Caroline Olsson

ARTIKELN HANDLAR OM