Makedoniens premiärminister vill förklara krigstillstånd

NYHETER

Ett nytt storkrig på Balkan kryper allt närmare. I dag förklarade Makedoniens premiärminister Ljubco Georgievski att krigstillstånd skulle underlätta för landet att bekämpa de etniskalbanska rebellerna.

- Ett kraftfullt militärt svar är enda sättet att uppnå fred, säger premiärministerns talesman Antonio Milosovski, enligt Reuters.

Gårdagens eldstrider mellan makedoniska regeringstrupper och makedonienalbanska rebeller i landets nordvästra delar var de våldsammaste sedan i mars. Natten till i dag fortsatte striderna och minst fem makedoniska soldater dödades i ett bakhål i närheten av staden Tetovo. Bakhållet inträffade när soldaterna eskorterade ett sjukvårdsteam som skulle ta hand om skadade, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

I förmiddags sattes pansarvagnar och maskingevär in mot rebellfästen vid Sharbergen nära byn Shipkovica. Lite senare förklarade Makedoniens premiärminister Ljubco Georgievski att han vill förklara krigstillstånd. Detta skulle göra det möjligt för försvaret att inkalla alla krigsdugliga män för att slåss, menade premiärministern.

Redan i början av maj förberedde Makedonien ett krigstillstånd efter att en rebellattack dödat åtta soldater. Då avrådde flera länder i väst Makedonien för att genomföra krigsförklaringen.

De gångna veckorna har striderna koncentrerats kring ett område nordost om huvudstaden Skopje och tusentals bybor har hamnat i skottlinjen.

För att få igenom en krigsförklaring krävs två tredjedels majoritet i parlamentet.

Claes Thunblad

ARTIKELN HANDLAR OM