Ny vargjakt i Norge

Nu anmäls norska staten till Bernkonventionen om hotade arter

NYHETER

Nära hälften av Norges vargstam kan vara utrotad inom kort. Den norska regeringen har gett tillstånd till skyddsjakt på ytterligare sju vargar. Fler organisationer har anmält den norska staten för brott mot konventionen om hotade arter.

För två månaders dödades nio vargar i Norge. Det var en fjärdedel av hela stammen i landet och en tiondel av den gemensamma norsk-svenska stammen. Samtidigt dödades en femtedel, 50 stycken, av järvarna i Norge. Nu finns tillstånd att skjuta ytterligare sju vargar plus sex björnar och fjorton järvar, i så kallad betingad skyddsjakt. Det betyder att man måste bevisa att rovdjuren skadat exempelvis boskap innan de får skjutas.

- Men i praktiken har det ingen betydelse. Förr eller senare kommer självfallet några får att hittas döda, och då är det fritt fram att plocka fram bössorna, säger den norske biologen Viggo Ree till TT.

Upprörd över rovdjurspolitiken

Han är tillsammans med många andra naturvänner mycket upprörd över regeringens rovdjurspolitik. När det senast begav sig protesterade bland andra den svenska regeringen mot vargjakten och Viggo Ree tycker att det finns all anledning till nya protester från svenskt håll.

- Så här kan inte ett land som vill kalla sig miljöland bete sig. Det är tragiskt också för Sverige eftersom vi delar samma vargstam, säger han till TT.

Världsnaturfonden och flera andra organisationer i Sverige och Norge har anmält den norska vargjakten till Bernkonventionen om hotade arter. Anmälarna tycker att Norge, som lovat att bevara en livskraftigt vargstam, klart och tydligt brutit mot konventionen.

Daniel Persson

ARTIKELN HANDLAR OM