”Hade ´Svennis´ varit tories ledare hade de vunnit”

1 av 2 | Foto: REUTERS
VÄLJARNA SVIKER Tories går mot en brakförlust i dagens val. William Hague har inte lyckats vinna engelsmännens hjärta, trots att han gjort flera försök att få en mer folklig framtoning.
NYHETER

LONDON

Få oppositionsledare inom brittisk politik har varit impopulärare än William Hague.

Tories går mot en brakförlust i dagens val, och det är Hague som får skulden.

Kanske inte så mycket för den politik han representerar, det tycks mer vara så att det brittiska folket inte accepterar honom som person.

Eller som mannen på gatan säger:

- Hade Svennis varit tories partiledare så hade de konservativa vunnit.

Sven-Göran Eriksson är Englands förbundskapten i fotboll. I går ledde han landslaget till den femte raka segern. En prestation som skriver in honom i historieböckerna.

Kallades för "14-pints-Hague"

William Hague gjorde ett försök att få en mer folklig framtoning i höstas och avslöjade att han kunde dricka upp till 14 stora starköl på en dag när han var grabb.

Då blev han föraktfullt kallad "14-pints-Hague" i alla sammanhang.

När en kvinnlig journalist avslöjade att Tony Blair använde boxershorts av lyxmärket Calvin Klein tog en annan reporter reda på vilka underkläder Hague brukade ha - och det var "förstås" av en grå, präktig sort.

Då blev han kallad "Y-fronts-Hague".

När han kallade in Margaret Thatcher under de blå fanorna i slutspurten av valrörelsen blev han hånad för det också:

"Mumiens återkomst", skrev pressen.

Rejält hot - i nästa val

När opinionssiffrorna lyste honom obarmhärtigt i ansiktet drog han till med ordspråket "det är inte över förrän den feta damen sjungit färdigt, och hon har inte ens börjat harkla sig än". Då tog en annan tidning in en bild på tre ofantligt feta damer med mikrofoner och förklarade att de just sjungit klart.

Hårda bud.

Hague hade en svår uppgift att ta över efter John Major för fyra år sedan och kastades in i ett jobb han inte var riktigt redo för. Men den politiska expertisen menar att han kommer att växa och bli ett rejält hot mot labour i nästa val.

Om han stannar kvar. Blir det den väntade storförlusten i dag har Hague gett signaler om att han kanske hoppar av som partiledare.

Möjligen får han kritik för det också.

Peter Wennman