Cigarrettjätte ska betala 30 miljarder för cancersjuk

NYHETER

En jury dömde på onsdagen Philip Morris att betala motsvarande 30 miljarder i böter och omkring 60 miljoner i skadestånd till en cancersjuk.

Det är ett av kostsammaste bakslagen för USA:s tobaksindustri när det gäller en enskild individ. Under 1990-talet fick de stora cigarrettillverkarna flera domar mot sig och måste ingå dyra förlikningar. Men då gällde det kollektiva stämningar från sjuka rökare och skadeståndskrav från hälsovårdsmyndigheterna.

Patienten som besegrade Philip Morris i domstolen är en 56-årig man som rökt sedan han var 13 år. Efter att i drygt 40 år ha rökt upp till två paket cigarretter om dagen lider han nu av lungcancer, en sjukdomen som sedan spritt sig till ryggraden och hjärnan.

Han sade i stämningen att han trott på Philip Morris försäkran att det var riskfritt att röka. Men cigarrettjätten ljög för honom och allmänheten, sade han.

Philip Morris tillbakavisar den cancersjuke mannens uppgifter och har beslutat överklaga domen. Företaget anser att han borde begripit att det inte är nyttigt att röka 40 cigarretter om dagen. Det var hans eget val att röka, ingen tvingade honom, anser Philip Morris.

TT-AFP