Hela stan såg jättebranden

Flyktingförläggning hotades av lågorna

Foto: HASSE ROSENTHAL
GIFTIG RÖK Den illaluktande och farliga brandröken spred sig mot nordväst. Polisens och brandkårens växlar blev nedringda av oroliga som undrade hur de skulle skydda sig.
NYHETER

Svart och giftig brandrök syntes över hela Stockholm i går kväll.

Storbranden i Västberga började i ett måleri och spred sig till

flera byggnader och hotade en flyktingförläggning.

Fem personer fördes till sjukhus med rökskador.

Foto: ÅSA WESTERLUND
Branden följdes av nyfikna runt om i Stockholm.

De ansvariga hade precis stängt färghandeln och de anställda hade gått hem för dagen. Klockan 16.51 gick automatlarmet – elden hade tagit farit i lokalerna.

Rökdykarna fick fly ur huset

– Först trodde jag att det var någon som smällde i dörrarna. Men när jag tittade ut såg jag hur fönstren small sönder och röken vällde ut, säger Anders Thurén, som jobbar på ett av grannföretagen.

Elden spred sig så fort att rökdykarna tvingades backa ur lokalerna. De stora mängderna färg och lösningsmedel gjorde att elden spred sig explosionsartat.

– Det visade sig att fastigheterna var öppna med källarutrymmen under. Det gjorde att vi fick den här snabba spridningen, säger Jan Haenel, informationschef på räddningstjänsten i Stockholm.

Än har det inte gått att leta efter några kroppar i den utbrända lokalen. Men enligt polisen är det inte troligt att några människor omkommit.

– Vi har inga förfrågningar från allmänheten om någon som är saknad. En person som var inne i lokalen har också försäkrat att han var sist, säger Peter Nord, informationsansvarig på Stockholmspolisen.

”Klart att folk var oroliga”

Den illaluktande och farliga röken spred sig från industriområdet mot nordväst. Polisens och brandkårens växlar blev nedringda av personer som var oroliga och undrade vad de skulle göra.

Runt polisens stora avspärrningar på industriområdet samlades snabbt många intresserade.

– Jag såg hur det brann i fönstret. Jag gick hem och skulle säga till mamma, men hon var inte hemma. Det kändes mest spännande, säger 9-årige Josef Kifah.

Strax efter klockan tio på kvällen började brandkåren få elden att mattas av.

Alldeles intill den brandhärjade byggnaden ligger Västberga flyktingbostäder med 350 boende. Under kvällen diskuterades det om flyktingarna skulle evakueras.

Men i natt togs beslutet att de fick stanna kvar.

– Det är klart att folk var oroliga. Det är alla personer som råkar ut för något sådant här, säger Anne Rendert, föreståndare för boendet.

– Men de flesta har ändå klarat det bra.

Aftonbladet 6 juni

Klas Elfving