Släp med studenter välte

Åtta ungdomar skadade

Foto: PETER SCHEDWIN/PRESSENS BILD
Det var vid 11-tiden på torsdagsförmiddagen som ett släp med ungdomar som firade sin skolavslutning välte utanför Örebro.
NYHETER

Ett släp med ungdomar som firade skolavslutningen välte på torsdagen i Odensbacken utanför Örebro. Åtta högstadieelever skadades, fyra av dem allvarligt.

- Alla våra räddningsresurser kallades dit. Förutom de skadade var många svårt chockade, säger Lotta Lindblad vid Örebropolisen.

Trafikolyckan inträffade i centrala Odensbacken strax efter klockan elva på torsdagsförmiddagen. En balvagn full med examensfirande skolelever drogs av en traktor och välte i en rondell.

- Föraren körde som en galning, och han körde flera varv runt rondellen, säger ett ögonvittne till aftonbladet.se.

Eleverna låg skadade på marken i väntan på att ambulanserna skulle komma till olycksplatsen.

Totalt skadades åtta ungdomar i olyckan.

Vid 12.30-tiden var de bortförda.

- Fyra personer fördes till Regionsjukhuset i Örebro och ytterligare fyra fördes till vårdcentralen i Odensbacken, säger Torbjörn Carlson vid Örebropolisens presstjänst.

Ingen av eleverna fick livshotande skador. I första hand rör det sig om skrap- och klämskador.

Välte i rondellen

Eleverna, som tillhör en niondeklass från Odensskolan, hade just haft avslutning i ortens kyrka och transporterades enligt tradition i en björkrisklädd balvagn då katastrofen inträffade.

Efter att ha cirkulerat några varv i rondellen välte släpet. Flera elever föll ur vagnen, några klämdes fast under gallret på det tunga släpet.

Odenskolan samlade sin krisgrupp i skolans matsal. I krishanteringen deltar också sjukvårdspersonal, räddningstjänst och polis.

Hårda krav gäller inte studenttransporter

Normalt är kraven mycket hårda för fordon som används för persontransport.

Undantag görs för transport av studenter.

Transporter som kan vara direkt livsfarliga.

Claes Thunblad, Andreas Alfredsson

ARTIKELN HANDLAR OM