Flera skadade då bro rasade

NYHETER

Flera elever skadades då en äldre träbro över Svartån i Örebro rasade strax före lunch på torsdagen.

Sammanlagt fördes fem personer till regionsjukhuset i Örebro.

Polisen draggade under eftermiddagen i ån, men enligt uppgift saknades inga elever.

Vid 14-tiden hade sammanlagt fem elever förts till sjukhus.

Många av eleverna uppgavs också vara chockade av det inträffade, som förvandlade den festliga skolavslutningen till en mardröm.

Polisen visste vid 13-tiden ännu inte säkert om någon elev saknades och skolan inrättade snabbt en krisgrupp för oroliga elever och anhöriga.

- Det gick så fort. Helt plötsligt var jag bara i vattnet. En kille höll i mig hela tiden, så jag kom upp till ytan, berättar Emma Emmerid för Nerikes Allehandas nättidning.

Det uppges ha varit ungdomar från Virginska skolan i Örebro som befann sig på bron då den plötsligt gav vika.

Räcket gav vika

Ett 20-tal elever stod på bron för att titta på luftmadrasspaddling på Svartån då halva räcket på ena sidan bron plötslig gav vika under trycket.

Ungdomarna störtade handlöst i vattnet.

- Det är en äldre bro som rasat. Den ligger i ett område som heter Hästhagen, säger Torbjörn Carlson vid polisen i Örebro till aftonbladet.se.

Bron går över Svartån och leder till en kanotuthyrningsfirma.

Olyckan hände strax efter klockan 11.30. Hela området runt bron spärrades av.

Vid lunchtid började polisen dragga i ån. Det fanns då inga uppgifter om att någon elev skulle ha omkommit. Draggandet genomfördes ändå som en säkerhetsåtgärd.

- Det är en rutinåtgärd. Vi vet inte hur många som varit på platsen, men vi har inga uppgifter om att någon saknas, säger Torbjörn Carlson.

Svårt få fram ambulanser

Räddningsarbetet försvårades av att Örebro strax innan drabbades av en annan svår olycka, en trafikolycka också med studenter inblandade.

Räddningstjänsten hade svårt att få fram ambulanser tillräckligt snabbt, eftersom alla tillgängliga fordon hade kallats till trafikolyckan.

Caroline Olsson