Persson i möte med Berlusconi

”Jag ser positivt på det kommande samarbetet”

NYHETER

ROM

Italiens tillträdande premiärminister Silvio Berlusconi kommer inte att förändra Italiens hållning gentemot EU.

Det berättade Göran Persson på torsdagen, sedan han som förste EU-ledare haft ett möte med Berlusconi.

- Jag ser inte någon skillnad i den italienska politiken före och efter Berlusconi. Jag ser mycket positivt på det kommande samarbetet inom EU, sa Persson under den efterföljande presskonferensen.

Den svenske statsministern var på blixtvisit i Rom på torsdagen. Under 40 minuter satt han i möte med den tillträdande premiärministern Silvio Berlusconi.

Persson tog sig sedan tid för en kort presskonferens innan han hastade iväg till ett väntande flygplan.

- Jag är mycket nöjd över att den italienska politiken fortsätter i samförståndets anda även i fortsättningen, Säger Persson.

Hur känns det att Berlusconi har nyfascister i sin regering?

- Jag är inte här för att diskutera partipolitiska frågor, som vi i vanliga fall naturligtvis skulle ha mycket heta konfrontationer om. Jag är här som representant för EU och vill i första hand försäkra mig om ett fortsatt samarbete med Italien, säger Persson.

Eftersom Berlusconi har folk i sin koalition som är minst sagt tveksamt inställda till utvidgningen inom EU har omvärlden befarat en konflikt.

Men Persson menar att Italien fortfarande är överens med EU när det gäller den fortsatta utvidgningen inom EU.

Persson meddelade också att Italien ställer upp på undertecknandet av Kyoto-avtalet. Det betyder att Europa kommer att ställa upp i Göteborg med gemensam linje när Bush kommer i nästa vecka.

- Toppmötet i Göteborg om en vecka kommer att sända en positiv signal till ansökarländerna, säger Persson.

Diskuterade Mellanöstern

Under mötet hann Persson och Berlusconi också tala om konflikten i Mellanöstern. Något förvånande menade Persson att man aldrig tidigare varit så nära en lösning på konflikten.

- Vägen dit är svår, men de internationella påtryckningarna är så otroligt starka att en lösning finns inom räckhåll, säger Persson.

Om tidtabellerna håller får Silvio Berlusconi uppdraget att bilda regering nu på lördag morgon. Det betyder att han troligen kommer att presentera sin ministerlista redan på lördagskvällen.

Ministären Berlusconi kommer då att svära eden och börja arbeta på allvar på måndag morgon.

Åke Malm, Andreas Alfredsson