Aftonbladets trafikexpert: Stoppa studentkortegerna!

NYHETER

Nu får det vara nog.

Det är dags att stoppa de farliga studentkortegerna.

Två svåra olyckor i dag i Örebro med flera skadade visar att trafiksäkerheten runt studenfirandet är lika med - NOLL!

Glada studenter, hurtigt uppkastade på ett lövsmyckat fordon är som upplagt för att det ska inträffa svåra olyckor.

De sitter eller står helt oskyddade på öppna flak, andra skriker ut sin glädje från nercabbade bilar. Inte ett säkerhetsbälte så lång ögat kan se.

Själv såg jag i går en stackars flicka ramla av den specialmotorcykel som hon hämtades av. Det hände utanför köpcentret Ringen på Södermalm i Stockholm. Hon satt inte på en vanlig bönpall, utan på en livsfarlig hink (!).

Eftersom föraren inte körde fort blev fallet inte stort men ändå tillräckligt kraftigt för att hon skulle ådra sig blödande skrubbsår. Och hennes fina, sommarblänkande stundentklänning trasades sönder när hon dråsade i asfalten. Hon använde inte heller någon skyddande hjälm.

Lätt att glömma säkerheten

När alla är glada och upprymda är det så lätt att glömma bort säkerheten. Hederliga mammor och pappor som i vanliga fall är måna om sina ungdomars väl och ve sätter sin telningar ovanpå bilar och kärror utan någon eftertanke.

Det finns regler för hur man ska köra i samband med skolavslutningar, men få känner till dem eller också bryr man sig inte om dem.

Ett fordon med släp får till exempel köra i max 20 km/tim. Dessutom ska ett fordon som markant avviker från det vanliga utseendet godkännas av Bilprovningen eller polisen.

Sven-Anders Eriksson