Blair på väg mot seger i brittiska valet

NYHETER

Klockan elva på torsdagskvällen svensk tid stängde de närmare 45 000 vallokalerna runt om i Storbritannien. Samtidigt kom resultaten från den första vallokalsundersökningen. De visar på en tydlig seger för Tony Blair och Labour.

Efter cirka 30 dagar av intensivt kampanjarbete var det på torsdagen dags för det engelska folket att säga sitt.

Labours ledare Tony Blair har två utmanare i kampen om premiärministerposten - tories William Hague och de liberala demokraternas Charles Kennedy.

Allt pekar på att Blair sitter kvar som premiärminister.

Enligt en vallokalsundersökning på torsdagskvällen får regeringspartiet Labour sitta kvar vid makten med 44 procent av rösterna i dagens val. De konservativa får enligt undersökningen 32 procent och liberaldemokraterna 17 procent. Sex procent av rösterna går till övriga partier, rapporterar BBC.

För William Hague skulle det även innebära en stor personlig förlust och det är tveksamt om han kommer att få sitta kvar som ledare för tories, skriver The Times på torsdagen.

Klockan 23 svensk tid stängde vallokalerna. Knappt en timme senare väntas de första resultaten komma.

Valdeltagandet väntas dock bli mycket lågt. Enligt de senaste opinionsmätningarna kommer valdeltagandet att ligga på cirka 65 procent.

Det brittiska folket väljer representanter till de 659 platserna i House of common. Det krävs minst 330 platser för att få majoritet. Hamnar Labour på 44 procent får partiet 408 platser i parlamentet.

I det senaste brittiska valet 1997 fick Blair och labour 418 platser. Tories fick 165 platser och de liberala demokraterna 46.

Andreas Alfredsson, Daniel Persson