Mördade 16-åringens bror berättar om dödsskottet i Bromma

Offentliga förhandlingar när fallet tas upp i hovrätten

NYHETER

STOCKHOLM

Han hittade sin bror dödskjuten på en toalett på Bromma gymnasium i vintras. För första gången berättade han offentligt om händelsen när rättegången mot den morddömde 19-åringen inleddes i Svea hovrätt.

- Han satt på toalettstolen och blödde ur munnen och jag trodde först att han hade fått stryk. Men sedan märkte jag att han var medvetslös och upptäckte ett blödande hål i halsen, berättade brodern sammanbitet i hovrätten på torsdagen.

När rättegången i Stockholms tingsrätt hölls i mars om dödsskjutningen i Bromma, fick inte allmänheten vara med. Advokaterna till de två åtalade ansåg att de var för unga och att de skulle ta skada av en öppen rättegång.

Samma krav ställdes på torsdagen, men hovrätten beslutade att förhandlingarna ska vara offentliga.

Sköts till döds

Den 18 januari sköts en 16-årig pojke till döds av en 19-åring på en toalett på Bromma gymnasium. Bakgrunden var att 16-åringen och hans äldre bror hade stulit omkring 500 valiumtabletter kvällen före.

En 18-åring, som ansåg sig vara den rättmätige ägaren till partiet, sökte upp de båda bröderna på deras skola i Bromma. Med sig hade han en pistolbeväpnad knarkpåtänd 19-åring som skulle agera torped.

Bröderna insåg att det var bäst att lämna tillbaka det stulna partiet och 16-åringen följde med 19-åringen på en toalett för att lämna över tabletterna.

- Men det tog lång tid och jag gick mot toaletten. Då kom 19-åringen lugnt ut och bad mig hålla käften. Annars riskerade jag att bli skjuten, sade brodern.

Dömdes för mord

En stund senare konstaterade han att den 16-årige brodern var svårt skadad och slog larm. Det visade sig senare att brodern dött omgående och 19-åringen dömdes i tingsrätten till nio års fängelse för mord.

19-åringen hävdar att han trodde att pistolen var en atrapp och att det rörde sig om ett rent vådaskott. Han ville inte döda 16-åringen och i hovrätten yrkade han på att straffet förkortas och att han i stället döms till vållande av annans död.

18-åringen dömdes till tre års sluten ungdomsvård för medhjälp till vållande till annans död eftersom han försedde 19-åringen med vapnet. Även han vill ha ett nedsatt straff i hovrätten.

16-åringens familj vill däremot att den morddömde 19-åringens straff skärps.

Rättegången i Svea hovrätt beräknas vara avslutad den 14 juni.

Tomas Skoglund/TT

ARTIKELN HANDLAR OM