Godisbilar förbjuds och förstörs

Originaltillverkaren fick rätt i strid om små röda bilar

NYHETER

ALINGSÅS

Striden om ett antal söta, röda små Ferraribilar är nu avgjord i tingsrätten.

Det handlar om godis och vem som får sälja gelébilarna.

Tillverkaren av originalet fick rätt.

Företaget Webes hade stämt konkurrenten Kronbergs för att de saluför en kopia av den röda racerbilen. På torsdagen fick Haboföretaget Webes rätt i Alingsås tingsrätt.

Kronbergs från Hemsjö utanför Alingsås förbjuds att tillverka Ferraribilen. Samtliga exemplar av de söta små gelébilarna skall förstöras. Det skall också gipsformar och annat som används vid gjutningen. Överträds förbudet så riskerar Kronbergs ett vite på en miljon kronor.

För de inblandade handlar det om mycket pengar. Webes hävdar att försäljningen av bilen under 1999 uppgick till drygt 44 miljoner kronor.

Förlikning

Redan 1992 började de två företagen bråka om de fyra centimeter långa bilarna. Den gången slutade det med förlikning.

Men för två år sedan upptäckte Webes att ett företag sålde konfektyr i form av en Ferrari. Det var ett intrång i varumärkesrätten hävdade Webes och stämde Kronbergs.

Kronbergs hävdade under rättegången att det inte fanns någon risk för förväxling. Att Kronbergs bil är röd och att Webes också är det har ingen betydelse, anser Kronbergs. Den röda färgen har med smaken på godiset att göra "och det står Kronbergs fritt att färga en godisbil med t ex hallon- eller jordgubbssmak röd...", menar företaget.

Under förhandlingen i Alingsås fick rättens ledamöter på nära håll studera det röda originalet och kopian.

Skadestånd

Och nu har tingsrätten kommit till en slutsats. De anser att utstyrseln på Kronbergs ätbara bil är förväxlingsbar med Webes varumärkesskyddade Ferrari.

"Som tingsrätten tidigare konstaterat är möjligheterna att utforma utstyrseln på godisbilar mycket stort och även om en godisfabrikant vill tillverka en godisbil återstår många variationsmöjligheter utan att förväxlingsbarhet uppkommer med annans varumärke", skriver den i domen.

"Något legitimt behov för Kronbergs att utforma bilen såsom skett finns alltså inte".

Webes har också begärt ett skadestånd på 100 000 kronor. Den frågan kommer att tas upp i en senare förhandling.

Annika Hansson/TT