Världen stängs för Rinkeby

Hyresgästerna tvingas montera ner sina paraboler

1 av 9 | Foto: MATTIAS CARLSSON
KONTAKTEN BRYTS Tack vare parabolerna kan invandrade hyresgäster i Rinkeby hålla kontakt med hemlandet, språket och kulturen. Men nu har värden gett order om att antennerna ska bort. Aftonbladet hälsade på på Fornbyvägen.
NYHETER

Det är i Rinkeby världen öppnar sig.

I går fanns tecken på att världen ska stängas.

Ut ur ett fönster på Fornbyvägen stack den 56-årige bosniske flyktingen Bajro Isovics kropp. I handen hade Isovic en skiftnyckel.

Han började montera ner sin parabolantenn.

- Jag måste ta ner den fast det är det viktigaste jag har. Det är tack vare den jag varje kväll klockan 19 kan se Vijesti och vet hur vi har det hemmavid.

Vijesti är Aktuellt och Rapport i Bosnien och tack vare satellitsändningar fångar han och hans hustru Safa och den 17-åriga dottern Jasmina upp läget i huvudstaden Sarajevo och i den bondby, Trebimje, varifrån familjen flydde 1993.

Diktat från hyresvärden

Det är likadant för hundratals andra invandrare - från Libanon, Haiti, Somalia, Iran, Irak, Bangladesh, Grekland, Ukraina och andra länder.

Tack vare billiga parabolantenner - sällan har de kostat mer än 4 000 kronor - håller de kontakten med det land de flytt eller utvandrat från. De ser filmer på sitt eget språk. De kan framför rutan heja på hemmalaget. Genom nyhetsprogrammen vet de den politiska utvecklingen.

Därför finns i Rinkeby - liksom i Tensta, Vårby och andra invandrartäta samhällen - en parabolantenn på balkongen eller i vardagsrumsfönstret i sju bostäder av tio.

Men i förra månaden kom diktat från hyresvärden, Drott City AB, undertecknat Lisa Vitali: Ni anmodas ta ner era parabolantenner före den 1 juni.

Isovic var i går en av dem som följde ordern:

- Jag måste. Annars är det brott mot lagen. Då kommer de och vräker mig. De tar ifrån mig hyreskontraktet. Det vore ännu värre. Min gamla mamma bor hos oss. Jag är betald för att vara hennes personliga assistent.

Det heter att det är säkerhetsskäl

Isovic skruvade vidare för att ta bort den parabol han haft uppe i fyra år - och betraktade samtidigt mig, och jag tyckte mig märka att han inte riktigt litade på mig: Aha, kanske var jag alls inte reporter. Kanske var jag en utsänd parabol-spion.

Fastighetsägarens motiv är dunkla. Det heter att det är säkerhetsskäl.

En olycka inträffade under våren, när en liten pojke sprang rakt in i en uppmonterad parabol. Den typen av olycka är lika vanlig som att en människa obetänksamt går rakt in i lyktstolpe.

I en förort har under en höststorm vid något tillfälle en parabolantenn blåst ner från en balkong.

Därför vill ett överbeskyddande samhälle ta ifrån invånare det instrument som kopplar dem samman både med världen och med deras gamla hembygd.

Det finns i Rinkeby misstankar om att hyresvärden genom parabolförbudet vill tvinga dem att använda mera vanlig kabel- och betal-tv.

"Vi behöver kontakten med vår kultur"

I Rinkeby hörs också tanken uttalas, att "samhället tror att vår integration motverkas om vi tittar mycket på tv på vårt eget språk".

Safwat Ghaly som i det pågående parabolkriget ordnat en försvarslinje konstaterar i ett upprop:

- Vi har kommit från andra kulturer och vi behöver titta på våra tv-program. 34 procent av de unga och gamla behöver alldeles speciellt denna kontakt.

I Rinkeby fanns i går människor som talade om sina välsignade paraboler som öppnar världen, hjälper dem kolla läget, vidmakthåller kulturen och håller språket levande.

Victor Wizniewsky är en tolvåring från Polen och han tittade längtansfullt upp mot skogen av parabolantenner:

- Det behövs fler. För oss zigenare skulle det finnas en kanal på vårt språk, romani.

Staffan Heimerson