Svenskar fast med ecstasy för 15 miljoner

NYHETER

Två män från Växjö försökte smuggla in 100 000 ecstasytabletter genom tullen i Montreal i Kanada.

Men männen fastnade i tullen och har nu har de dömts till fem och ett halvt och tre års fängelse av en domstol i Kanada.

Foto: JOURNAL DE MONTREAL
100 000 tabletter i bagaget Svenskarna greps på en av flygplatserna i Montreal. De försökte smugga ecstasytabletter värda 15 miljoner kronor på gatan. De kanadensiska tulltjänstemännen avslöjade svenskarna.

Narkotikan är värd omkring 15 miljoner kronor på gatan och enligt tidningen Smålandsposten finns det klara kopplingar mellan de två männens smugglingsförsök och flera stora beslag av ecstasy som polisen tidigare gjort både utomlands och i Växjö.

- Vi har inte varit inkopplade på den kanadensiska polisens utredning i det här fallet. Men vi har fått information från kollegerna i Kanada och känner naturligtvis till vad som har hänt de här två killarna, säger Börje Ekelius, krimchef vid polisen i Växjö till Aftonbladet.

Polisen utreder en ecstatyhärva

Männen, 20 och 22 år gamla, är sedan tidigare kända av polisen i Växjö.

De har dömts för bland annat stölder och misshandel i Växjö - men aldrig för narkotikabrott. 20-åringen dömdes så sent som för bara ett år sedan för en rad brott.

När de för en tid sedan försökte smuggla in 100 000 ecstasytabletter genom tullen på en flygplats i Montreal upptäcktes narkotikan av kanadensiska tulltjänstemän.

De greps och satt häktade fram till rättegången. 20-åringen har nu dömts till fem och ett halvt års fängelse, den två år äldre kumpanen till tre år.

Polisen i Växjö håller just nu på att utreda en ecstasyhärva som kan svälla ordentligt och som har kopplingar till beslaget i Montreal.

I slutet av april hittades 90 ecstasytabletter hos en 32-årig man från Växjö. Han har till största delen sålt narkotikan till Växjös skolungdomar.

Polisen har hämtat flera ungdomar i övre tonåren på Växjös gymnasieskolor och många har erkänt att de köpt tabletterna av mannen.

Den typ av ecstasy som sålts hör, enligt Smålandsposten, till de allra farligaste och innebär mycket stora risker.

Gjort flera stora tillslag

Den kanadensiska tullen i Montreal har under våren gjort flera stora tillslag mot just ecstasysmugglare som försökt ta sig in via flygplatsen Dorval.

För ett par veckor sedan greps en 35-årig då han skulle hämta 859 889 ecstasypiller från Holland på flygplatsen.

Tabletterna är värda motsvarande över 200 miljoner kronor.

Det är det största beslaget av ecstasy hittills i Kanada.

Flygplatserna och hamnen i Montreal har senaste åren blivit de främsta centralerna för smuggling av illegala droger till och från Nordamerika.

Petter Ovander

ARTIKELN HANDLAR OM