Blair knockade alla i natt

Men varannan britt struntade i att gå och rösta

1 av 2 | Foto: AP
LABOUR-JUBEL Tony Blair och hustrun Cherie reste runt till vallokalerna i går och mottog lycka till-önskningar av segervissa labouranhängare. Och det blev en jordskredsseger. Prognosen i natt var att partiet får en kraftig majoritet i parlamentet. Dock lade det låga valdeltagandet någon sordin på glädjen.
NYHETER

LONDON

Labour tog en väntad jordskredsseger när rösterna i det brittiska valet räknades i natt.

Tony Blair får absolut majoritet och kommer att namnge sin regering vid lunchtid idag - men det är också ett segerjubel som fastnar en aning i halsen.

När 634 av 659 mandat var fördelade i förmiddags, stod det klart att Blairs Labour kapat åt sig 413 mandat med drygt 42 procent av rösterna jämfört med Konservativa partiet, som gör ett katastrofval med 164 mandat i underhuset. Liberaldemokraterna hade fått 47 mandat.

För premiärminister Tony Blair innebär det att han kan gå till arbetet på Downing Street 10 i London som vanligt. På dagsschemat står att utse sin nya regering.

Redan vid tretiden i natt, svensk tid, stod det klart att valdeltagandet varit chockerande lågt. När de första 100 av de totalt 659 valkretsarna räknats in låg valdeltagandet på drygt 52 procent. Ett bottenrekord, sämre än de värsta pessimisterna tippat.

Då hade platser som Sunderland, som av tradition reflekterar hela landets politiska inställning, till och med fått färre än 50 procent av väljarna att lämna sin röst.

I en av valkretsarna i storstaden Liverpool gick bara 34,1 procent till valurnorna.

I förmiddags hade siffrorna snyggats till och låg omkring 63 procent, även det ett katastrofresultat.

"En historisk kväll"

Det betyder att valdeltagandet för första gången sedan 1918 understeg 70 procent. Det betyder också att nära hälften av det brittiska folket stannade kvar i sofforna - och det kan tolkas som både en missnöjesyttring och ett hot mot demokratin.

En av de första labourkandidaterna som säkrade en storseger i sin valkrets, skotska Dunfermline, var Gordon Brown, finansminister under Blair.

- Vi har inte bara vunnit slaget om rösterna, vi har vunnit slaget om idéerna också. Labour har koncentrerat sig på huvudfrågorna - ekonomi och public service - och det har lönat sig.

Tony Blair lämnade sitt hus i Trimdon strax efter klockan ett i natt och åkte med familjen i limousin till labours högkvarter i staden Sedgefield. Han anlände segerviss, vinkande och rörd en halvtimme senare.

- Jag vill tacka hela brittiska folket. Det är en historisk kväll, äntligen får labour chansen i två hela perioder, sa Tony Blair klockan 02.30 i natt.

För oppositionsledaren William Hague har natten och morgonen framför tv:n i Richmond, North Yorkshire, varit en enda lång besvikelse. I förmiddags meddelade han att han avgår som partiledare för Konservativa partiet.

Peter Wennman, Claes Thunblad