Jag hyser motvillig beundran för Runar

NYHETER

Runar, Runar, ständigt denne Runar. Skvallerpressens blonderade smörjmedel är alltid aktiv och beredd att leverera nya dråpligheter som skapar löpsedlar och lösnummerförsäljning. Måste erkänna att jag hyser ett slags motvillig beundran för karln.

Senaste utspelet var när han körde bil genom Stockholmsnatten enligt helt egna trafikregler. Det var klassisk Runar, och rapporteringen i gårdagens nummer av denna tidning innehåller flera verkliga godbitar för oss samlare. Eller vad sägs om följande citat tidigt i texten:

"Klockan var strax före ett på natten när Runar kom körande i sin ljusgrå BMW 528 på Östermalm i Stockholm".

Det är ju snudd på Strindberg! Snacka om att man som läsare omedelbart lotsas in i en värld fylld av hårfönad ungkarlsromantik där spänningen ständigt väntar runt nästa hörn.

"Där plockade Runar upp några unga kvinnor som tog plats i BMW:n. Det var tre riktiga ´pumor´, berättar en av polismännen". Och mot slutet av artikeln finns följande aktuella verksamhetsbeskrivning: "Runar Sögaard driver i dag företaget Runardreams och håller motivationstal för företag, idrottsmän och kändisar. Förra året besökte han Hollywood och föreläste inför 400 personer i film- och tv-branschen".

Runardreams! Motivationstal! Hollywood! Pumor! BMW! En helt vanlig dag med Sveriges ende verklige playboy. Mannen som gör vad som faller honom in och därför "vägrade att skriva under polisernas blankett om omhändertagande av körkort".

Runar. Den siste grottmannen.

För det är dit jag vill komma. Fast jag vill ta vägen över ett resonemang om att han möjligen är en hemlig rollmodell för den normalmesige svenske mannen (som jag själv är ett ganska genomsnittligt exempel på). Runar är nämligen en av några få som tycks leva som om världen egentligen finns till för hans eget välbefinnande och höga nöje. Och eftersom han förutom en fet BMW också har kontakt med skaparen själv så kan det kanske vara åtminstone delvis sant, men det rör sig snarare om en skönt förvrängd verklighetsbild i den gode predikantens huvud.

Det imponerande är inte att han lever som om han ägde världen. Det imponerande är att han kommer undan med det. Imponerande, och kanske även inspirerande.

För jag kan mycket väl föreställa mig känslan av att bromsa in en sexig BMW och inom loppet av någon halvminut få tre pumor att åla sig in i bilen. Eller att lite i förbifarten skjuta ett rådjur genom köksfönstret - när man ändå är uppe och kokar kaffe. Eller att stå och snacka motivationsfloskler i Hollywood och sen skratta hela vägen till banken. Sånt måste resultera i oerhört starka maktkänslor och ett självförtroende gränsande till storhetsvansinne.

Jag kan känna samma sak inför till exempel Hells Angels. Det är killar som precis som Runar har definierat sin egen verklighet där dom själva är kungar och därför inte behöver anpassa sig till normalt vedertagna regler och normer. Det säger sig självt att ett sånt liv är enklare och bekvämare. Inga jävla PPM-blanketter, dagishämtningar, systembolagsköer, bingolotter, tvättstugor, hyresvärdar, milräkningar, udda strumpor och allt det där som är det vanliga livet för alla oss domesticerade svenska mesar.

Sån skit. När man kan ha gevär, BMW, pumor, hangarounds, Harleys och egen gräddfil genom livet.

Killar som "rular fett" och gör som dom själva tycker väcker alltid en sorts med- eller motvillig beundran från sina mer rumsrena små bröder. Dom förverkligar, förkroppsligar och beskriver vägval och livsstilar som vi andra ibland vidrör i tanken när vardagen blir extra försmädlig. Det är därför som smågrabbar följer storgrabbar och fjantar sig med hakkors eller hiphop-sexism. Det är därför som Bill Clinton är sju meter lång. Det är därför som Ulf Lundell säljer böcker. Det bor en Runar i alla män.

Läs nu inte detta som att jag egentligen vill leva ett självupptaget, mansgrisigt playboyliv. För det vill jag inte. Inte minst beroende på att jag faktiskt vet att en majoritet av jordens kvinnor inte är intresserade, eftersom dom är smarta nog att kräva halva makten, hela lönen och de kompletta männen. Framtiden tillhör killar som kan umgås med tjejer utan att må dåligt. Framtiden tillhör killar med två hjärnhalvor: en för snabba omkörningar och en för stryktvätt.

Därför kommer Carola en vacker dag att bli min, om jag vill. Jag behöver bara knäppa med fingrarna.