Åtta barn mördade på japansk skola

1 av 3
NYHETER

En 37-årig man, beväpnad med kniv mördade minst åtta japanska barn vid en massaker i en skola utanför japanska Osaka tidigt i morse svensk tid.

Ytterligare minst 20 barn och lärare vid skolan har fått knivskador.

- Mannen kom mot oss och gav läraren ett knivhugg också. Då föll läraren ihop och rörde sig inte mer, berättar en skolflicka i japansk tv.

Den 37-åriga mannen, identifierad som Mamoru Takuma, rusade in till barnen mitt under en morgonlektion i en skolklass i förstaden Ikeda, utanför japanska Osaka, rapporterar tv-kanalen NHK.

Mannen högg besinningslöst omkring sig med en 15 centimeter lång kökskniv.Först attackerade han läraren i klassrummet, sedan riktade han sig mot barnen som flydde i panik.

Det besinningslösa dödandet fortsatte ute i korriodoren.

Minst 20 skadades

Utöver dödsoffren skadades minst 20 barn av mannen och fördes skadade till sjukhus. De flesta barnen uppges vara i åldern sex till åtta år.

En flicka berättade för nyhetsbyrån Reuters hur hon hört ljud av möbler som välte och därefter hade någon skrikit ''spring''. Andra barn har vittnat om hur de såg kamrater falla ihop blödande efter att ha attackerats av mannen.

Två barn dog ögonblickligen, de andra avled på sjukhuset. Men dödsiffran väntas stiga, många av de skadade uppges ha livshotande skador. Uppgiften om att även lärare är mördats i samband med knivdådet har dementerats av skolan.

Vittnen berättar om panikstämningen på skolan strax efter vansinnesdådet. Hur elever och lärare kommit utrusande från skolan, gåtande, skrikande, med blodstänk på kläderna En kvinna rusar in på en närliggande stormarknad och ropar efter hjälp. Plötsligt fylls skolgården av ambulanser och beväpnade polismän.

Panikslagna, chockade barn samlades ute på skolgården. Lärare och annan skolpersonal försökte trösta och förklara, alltmedan tjutande ambulanser gick i skytteltrafik mellan skolan och närliggande sjukhus.

- Vi är fyllda av vrede inför den här fruktansvärda händelsen, sade Kaoru Nakatani, som ansvarar för utbildningen vid skolorna i Osaka, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Enligt japanska media har knivmannen tidigare jobbat inom skolväsendet, dock inte i Ikeda. Han har länge haft psykiska problem och har tidvis varit intagen för vård.

1999 greps han av polis sedan han försökt förgifta sina dåvarande kollegor genom att blanda lugnande medel i deras te, uppger nyhetsbyrån AP.

Greps av polis

Mannen greps av polisen, bekräftade en talesman för den lokala polismyndigheten. Han hade tagit en stor dos läkemedel och talade osammanhängande. Enligt tv-kanalen BBC är även knivmannen skadad och vårdas nu på sjukhus.

Skräckslagna föräldrar anlände till skolan för att ta hand om sina barn, medan eleverna samlades på bollplaner som hör till skolan. 700 elever uppges gå på låg- och mellanstadieskolan i Ikeda.

Trots gripandet höll polisen hög beredskap för ytterligare överfall. Man uteslöt inte att knivmannen haft sällskap till skolan av en kumpan, sade skolledningen.

- Det var stor uppståndelse på skolan, ambulanser kom tillsammans med brandbilar, berättade en kvinna som bor granne med skolan.

Sällsynt med överfall

Överfall av den här sorten är en sällsynt händelse i Japan som trots stigande brottssiffror inte drabbats av någon ökad våldsbrottslighet. Knivmassakern i skolan är den värsta händelsen i Japan sedan 1995 då en sekt fyllde tunnelbanan i Tokyo med nervgas. 12 människor dödades och tusentals skadades.

Utbildningsminister Atsuko Toyama kommenterade morgonens händelse i japans tv.

- Sådana här händelse ska aldrig inträffa. Skolan ska vara en plats där barn kan känna sig säkra och trygga, sade ministern.

Sex av de totalt åtta som dödades i knivdådet var flickor i åldern sex till åtta år. De flesta av de 20-tal som vårdas på sjukhus är barn i samma ålder. Minst sex av de skadade uppges ha livshotande skador.

Claes Thunblad, TT-Reuters