Hague avgår efter brittiskt katastrofval

NYHETER

Den brittiske oppositionsledaren William Hague meddelade tidigt på fredagen att han tänker lämna sin post som ledare för det Konservativa partiet.

Med hustrun Ffion vid sin sida gav 40-åriga William Hague beskedet att han avgår som partiledare för Konservativa partiet.

- Jag har lett detta parti under fyra år och har alltid sett det som ett stort privilegium. Det det är också viktigt för ledare att lyssna och för partier att förändras. jag har beslutat mig för att kliva av, förklarade Hague utanför de konservativas högkvarter.

Hague lyckades inte dölja sin besvikelse. I natt fällde de brittiska väljarna sin dom över de konservativa. Domen blev hård och de konservativa får slicka såren efter ett av de värsta katastrofvalen i partiets historia. William Hague som under sin fyra veckor långa val-kampanj försökt att lansera det konservativa partiet som ett tydligt högerval, har misslyckats.

Samtidigt firar motståndaren Tony Blair en jordskredsseger med med drygt 400 av de totalt 659 mandaten i underhuset. De Konservativa har fått 160 av mandaten William Hague vet att vägen tillbaka till toppen är lång.

Hague besked om avgång var väntat. Han kommer att sitta kvar på sin post som partiledare fram till dess att partiet har hittat en efterträdare.

Claes Thunblad

ARTIKELN HANDLAR OM