Fängelsedomar i Trustorhärvan

Lord Moyne frias – fängelse för Jisander och Mattsson

1 av 3
FRIAS Lord Moyne.
NYHETER

Företaget Trustor plundrades på närmare 500 miljoner kronor.

På fredagen fick de åtalade sina domar.

Två av de huvudåtalade döms till fem, respektive tre års fängelse för grov trolöshet mot huvudman och medhjälp till samma brott.

Den tredje åtalade frias helt.

Det börsnoterade företaget Trustor plundrades på närmare 500 miljoner kronor. Men den ekonomiska svindeln avslöjades innan den var fullt ut genomförd.

Huvudåtalade är Lord Moyne, 71, Thomas Jisander 35 och Peter Mattsson, 35. Den som tros vara hjärnan bakom hela kuppen, Joachim Posener, har lyckats hålla sig undan.

Han är i dag efterlyst av Interpol. Många tror att han skaffat sig en ny identitet och numera lever i Israel.

Samtliga inblandade har hela tiden nekat till brott.

Långa fängelsestraff

I februari i år - mer än tre år efter avslöjandet - inleddes rättegången om Trustor-härvan.

Och i dag på fredagen offentliggjordes domarna:

Thomas Jisander döms till fängelse i fem år för trolöshet mot huvudman. Brottet bedöms som grovt. Han döms dessutom till näringsförbud i åtta år och ska betala ett skadestånd på 100 miljoner kronor till Trustor AB i likvidation.

Peter Mattsson döms till 3 års fängelse för medhjälp till trolöshet mot huvudman.

- Jag är också enormt besviken över att domstolen dömt till så stränga straff för två pojkar, som tidigare inte varit i klammeri med rättvisan, säger Jisanders advokat Leif Silbersky till TT.

Lord Moyne frias

Åtalet mot lord Moyne ogillas helt. I sin slutplädering hade åklagare Bo Skarinder krävt fängelsestraff även för Lord Moyne. Den tidigare okände engelsmannen hade röstmajoriteten i investmentbolaget Trustor och var styrelsens ordförande. Men enligt tingsrättens dom har inte hans inblandning i Trustorhärvan kunnat styrkas.

Det var i början av november 1997 som det avslöjades att Trustor sannolikt varit utsatt för ett bedrägeriförsök i mycket stor skala. Bolagets vice vd hade fört över 620 miljoner kronor till ett konto i London. Av dessa pengar dök senare 135 miljoner kronor upp i Sverige.

Några veckor senare hittades 417 miljoner kronor på ett konto i Luxemburg. Kontot visade sig tillhöra Trustor.

Peter Mattsson och Thomas Hisander häktades misstänkta för att vara delaktiva i det som kom att kallas Trustorhärvan. Ledaren, en känd ekonomisk brottsling med namnet Joakim Posener, antas vara den som lett förskingringskuppen. Han är fortfarande på fri fot.

20 miljoner spårades

Fortfarande finns ouppklarad edetaljer i fallet.

För bara knappt en månad sedan spårades 20 nya miljoner av de försvunna pengarna till stiftelser i Lichtenstein. Samtidigt reste åklagare Bo Skarinder till Italien för att förhöra brodern till en av de tidigare åtalade i Trustor-härvan.

Bröderna misstänks för grovt häleri.

- Pengarna kommer från Trustor och enligt vår uppfattning har mannen tagit befattning med dessa. Därefter har pengarna använts för privata ändamål, berättade Bo Skarinder då för Sydsvenska Dagbladet.

Föräldrar misstänkta

Även den tidigare åtalade mannen i härvan riskerar nu att nytt åtal väcks.

Den här gången för grov förskingring eftersom han enligt åklagaren var den som 1997 överförde pengarna som nu hittats från Trustors kassa.

Brödernas föräldrar är sedan tidigare delgiven misstanke om samma brott.

Tidigare artiklar

Andreas Alfredsson, Claes Thunblad