Från Sverige till Afrika i en flygande gummibåt

Nu genomför äventyraren Johan Nilson sin pojkdröm

NYHETER

Han har cyklat till Afrika, klättrat i Alaska, åkt skidor över Antarktis, sandsurfat i Sydafrika och paddlat i kapp med delfiner.

På fredagskvällen gick starten för nästa expedition - att flyga i en gummiflotte, på 2 000 meters höjd, till Afrika.

- Det här är en pojkdröm som går i uppfyllelse, säger äventyraren Johan Nilson, 29.

Foto: MALIN LAGERLÖF
Johan Nilson, 29, vid ett tidigare flygäventyr med sin gummiflotte.

Den flygande gummibåten drivs framåt av en upp- och nedvänd snöskotermotor och en drakvinge håller den flygande. Enligt Johan Nilson, som styr farkosten med hjälp av en styrspak, kan båten flyga på upp till 2 000 meters höjd.

- Men jag kommer antagligen att försöka hålla mig på 300-400 meters höjd, det gäller att ta vara på naturupplevelsen i det här äventyret, säger Johan.

Klockan 20.00 på fredagskvällen gick starten från Lidingö, utanför Stockholm. På sex veckor ska Johan Nilson ta sig en sträcka på 550 mil genom Europa in i nästa kontinent och vidare mot slutmålet Afrika. Den 15 juli landar han i Casablanca - om allt går som planerat.

”Det svåraste blir vinden”

- Det svåraste blir vinden. Om det blåser för hårt finns det en risk att farkosten välter, säger Johan Nilson.

Han startade sitt liv som äventyrare så sent som för fyra år sedan. Sedan dess har han genomfört sex mer eller mindre vansinniga expeditioner, oftast utan någon som helst förberedelse.

Inför cykelfärden från Sverige till Afrika hade han enligt egen utsago som längst cyklat två varv runt Stockholms innerstad. När han valde att besöka samma land i kajak hade han suttit i en kajak fem gånger under sitt liv. På samma sätt resulterade en femdagars kurs i klättring i en expedition till Mount McKinley.

Blir både bok och film

Men frågan är om inte det senaste projektet slår det mesta.

Hela expeditionen kommer att filmas med tre DV-kameror som är monterade runt farkosten med fiberoptik i vingspetsarna och fören. I bil eller båt följer dessutom en kameraman spektaklet från marken. Tanken är att Johan Nilson ska lämna fortlöpande rapporter från flygfärden.

Expeditionen beräknas ha kostat omkring en halv miljon kronor, pengar som Johan hoppas kunna tjäna in då han kommer tillbaka till Sverige.

- Det blir definitivt en bok och en film. Sedan blir det väl en hel del föreläsningar, berättar han.

Hur ska du fördriva tiden ombord på gummiflotten?

- Jag kommer att vara fullt sysselsatt med att skriva rapporter och filma. Men sedan blir det en hel del musik och böcker. Jag tror inte att sysselsättningen blir något problem.

När det är dags att sova går han ned för landning och slår upp tältet, om ingen som är sugen på att lyssna på äventyrsanekdoter bjuder hem honom.

Färden genom Sverige går via Nynäshamn och Nyköping över Göta kanal ned mot Göteborg, Malmö och vidare mot Köpenhamn. Enligt den lagda rutten passerar han nio länder på vägen mot Afrika.

- Det här ska bli underbart. Att kunna gå ned för landning på de europeiska sjöarna och kanalerna hela vägen ner till nästa kontinent. Jag tror att detta kommer att bjuda på en hel del upplevelser.

Claes Thunblad