Saudiske kronprinsen träffar Persson i dag

NYHETER

Shejk it, Persson!

I dag träffar statsministern världens fjärde rikaste man.

Det är Saudiarabiens kronprins Abdullah bin Abdulaziz al-Saud som är på officiellt besök i Sverige.

Klockan 14.43 landade den saudiske kronprinsen med delar av sitt följe på Arlanda flygplats.

Statsminister Göran Persson och kronprinsessan Victoria mötte, ackompanjerade av Flygvapnets musikkår och Livgardets dragonbataljon.

På plattan väntade också närmare 20 ambassadörer från olika arabland och ett mycket stort uppbåd journalister.

Besöket är den saudiske kronprinsens första i Sverige. Ett besök som till antalet deltagare är ett av de största som gästat Sverige.

Den officiella delegationen består av ett 20-tal personer. Men sammanlagt är det drygt 280 personer som landar, bland dem en rad medlemmar i den saudiska kungafamiljen och deras personliga vänner.

Tar med egen kock

I sällskapet finns också en rad saudiska företagsledare och ett stort mediauppbåd. Men även kronprinsens personlige läkare, en egen kock - och fyra personliga kaffemakare, experter på att koka det starka arabiska kaffet.

Efter välkomstceremonierna på Arlanda färdades hela sällskapet till Haga slott i en jättekortege.

Statsministern åkte tillsammans med kronprinsen. Kronprinsessan Victoria åkte i samma bil som prins Nawf, en av kronprinsens yngre bröder.

- Ett 30-tal bilar gick härifrån i eskorten till Haga, berättar Royne Käck, stationsbefäl vid Arlandapolisen.

På Haga har kronprinsen privata samtal med statsministern. Samtal som med säkerhet även berör statsministerns kommande möte på söndag med Israels premiärminister Ariel Sharon.

Efter samtalet blir det audiens hos kungen på Slottet. Därefter bjuder UD på middag med statsministern som värd.

110 limousiner

Sammanlagt 110 limousiner har hyrts in för besöket. Till det kommer dessutom lastbilar och bussar, som bland annat ska köra bagage.

Det saudiska sällskapet färdades till Sverige i två Boeing 747 jumbojet, en DC-10:a och två Gulfstream jet. Det sista är samma typ av plan som statsminister Göran Persson och regeringen har till sitt förfogande.

Kronprins Abdullah bin Abdulaziz al-Saud och hans närmaste följe bor på Haga slott under hela sitt besök, som varar till söndag.

Resten av den stora delegationen har hyrt stora delar av Grand Sergel Plaza och hotell Sheraton i centrala Stockholm.

På lördag träffar man representanter för svenskt näringsliv under dagen.

Framåt lördagkvällen bjuder den svenska kungafamiljen sedan den saudiska kungafamiljen på en privat middag på Drottningholms slott.

Caroline Olsson