25 procent röstade på labour

– men 41 procent valde att stanna hemma

NYHETER

Tony Blairs labour-parti vann en övertygande seger i det brittiska valet.

Men det låga valdeltagandet lämnade ändå en bitter eftersmak den första dagen av den nya mandatperioden.

- Nu är det hög tid att börja leverera, sa Blair till den församlade presskåren när han kom tillbaka till Downing Street efter en audiens hos drottningen, rapporterar BBC.

Foto: AP
KAN BLI HISTORISK Med gårdagens valseger kan Tony Blair bli den förste labourledare som sitter som premiärminister i två hela mandatperioder.

Premiärminister Tony Blairs Labourparti får som väntat 413 platser i brittiska parlamentets nyvalda underhus. Det visar de slutliga siffrorna från rösträkningen.

Största oppositionspartiet Konservativa partiet får 166 platser, Liberaldemokraterna 52 och övriga partier 28.

Det ger Labour 167 fler mandat än de övriga partierna tillsammans. I det avgående parlamentet var Labours övervikt 179 mandat.

Cirka 25 procent av Storbritanniens röstberättigade har lagt sina röster på labour. Men hela 41 procent av väljarna valde att stanna hemma och inte rösta alls.

Så lågt har valdeltagandet inte varit sedan första världskriget.

Kan bli historisk

Tony Blair har möjlighet att bli historisk. Han kan bli den förste labourledare som sitter som premiärminister i två hela mandatperioder.

Men det krävs förändringar i landet. Trots att Blair vann en jordskredsseger på torsdagen gror ett missnöje bland väljarna. Många väljare menar att Blair och labour inte levt upp till sina löften.

Efter en audiens hos drottningen på fredagen höll Blair ett kort tal när han återvände till premiärministerbostaden på Downing Street.

Han talade bland annat om fortsatta satsningar på sjukvård, utbildning och kommunikationer.

”Dags att bygga vidare”

- Under de senaste fyra åren har vi lagt grunderna. Nu är det dags att bygga vidare, sa Blair enligt AP.

Men först gäller för Tony Blair att bilda ny regering.

Enligt den brittiska tidningen The Observer talar det mesta för att inrikesminister Jack Straw byts ut mot David Blunkett. Blunketts huvuduppgift blir att bekämpa brottsligheten i landet.

Jack Straw, som egentligen hade velat bli utrikesminister, blir troligen istället transportminister.

Robin Cook sitter kvar på utrikesministerposten och inleder den nya mandatperioden med EU-toppmötet i Göteborg nästa helg.

Andreas Alfredsson, TT ( )

ARTIKELN HANDLAR OM