Judisk kritik mot omskärelselag

Beslutet om smärtlindring tolkas som religionsförbud

NYHETER

De nya reglerna för omskärelse har fått judar i hela världen att rasa mot Sverige.

Judiska världskongressen anklagar nu Sverige för religionsförtryck.

Bakgrunden är den nya lag som skärper kraven på smärtlindring vid omskärelse av små pojkar.

Representanter för judar i hela världen reagerar nu och menar att Sverige infört den första lagen mot judisk religionsutövning i Europa sedan nazitiden.

Frågan om den svenska lagen om omskärelse av pojkar diskuterades förra helgen när representanter för samtliga judiska församlingar i Europa, Israel och USA träffades i Madrid.

- De reaktioner jag möttes av var en otrolig upprördhet, där man liknade regleringen med dem som Nazityskland genomförde mot judar, säger Lena Posner-Körösi, ordförande för Judiska församlingen i Stockholm.

Hon deltog i konferensen. Och enligt Posner-Körösi är Sverige det enda land i världen som inför restriktioner som drabbar judar - förutom de nya kraven vid omskärelse pekar man också på lagen som förbjuder den rituella judisk slakt där djuren blöder till döds.

Smärtlindring ett måste

Det är en vecka sedan riksdagen beslutade att omskärelse även av mycket små pojkar måste kombineras med ordentlig smärtlindring som ska utföras av legitimerad läkare eller sjuksköterska.

Lagen gäller från 1 oktober i år. Riksdagen skärpte efter en debatt regeringens förslag, som begränsades till att kräva att den som omskär pojkar yngre än två månader ska godkännas av Socialstyrelsen.

Det är kravet på skärpt smärtlindring som upprör de judiska församlingarna.

Ett av problemet blir bland annat att judiska pojkar normalt omskärs efter åtta dagar.

- Ingen skugga ska falla över statsministern, jag har respekt för honom och regeringen. De har förstått problemet och hur man ska hantera det, säger Posner-Körösi till TT.

Men hon förstår inte hur lagen rent praktiskt ska fungera.

- Ska jag som nybliven mor ringa sjukvården och säga att om åtta dagar ska min son omskäras. Kan ni komma?

Varje år omskärs minst 3 000 muslimska och judiska pojkar av religiösa skäl i Sverige.

Måste bli godkänd av Socialstyrelsen

Socialstyrelsen får från 1 oktober i uppgift att godkänna den som ska utföra ingreppet på pojkar yngre än två månader.

Även där finns det vissa frågetecken.

- Det är en unik situation. Normalt jobbar vi bara med legitimerad personal inom hälso- och sjukvårdsområdet. Man är väl inte riktigt klar över hur det ska fungera rent praktiskt, säger Peter Andreasson, pressekreterare på Socialstyrelsen.

- Socialstyrelsen ska nu sätta sig ner och se vilka krav man ska ställa och hur det rent praktiskt ska gå till och hur själva bedömningen ska göras.

Caroline Olsson