Här tränar de inför attacken

- Vi måste stå emot polisens våld

NYHETER

De tränar inför slaget i Göteborg.

Aktivisterna har skumgummiskydd under de vita overallerna och hjälm på huvudet.

- Batonger är hårda. Vi måste kunna stå emot mot polisens våld.

De tränar sig för att kunna ta emot polisens slag. Aktivisterna som ingår i De vita overallerna är unga och arga. Med sin olagliga inbrytningsaktion vill de inte bara försöka ta sig in till EU-mötet utan också symboliskt riva ner de hinder som satts upp kring EU. "Genom att försöka tränga oss förbi avspärrningarna visar vi för alla hur absurt och slutet EU är", säger de.

Här tränar de inför attacken

På fredag förmiddag gör De vita overallerna, där gräsrotsrörelserna Globalisering underifrån och Ya Basta ingår, sitt inbrytningsförsök.

Mellan 200-400 aktivister kommer då att omringa Svenska mässan där EU-ledarna håller till.

"Vi kräver ett öppet Europa"

Bakom sköldar av bildäck ska de rycka framåt mot kravallstaketet för att, som de säger, "på ett ickevåldsamt sätt genom civil olydnad bryta ner de hinder som finns i vägen mellan EU och omvärlden".

- Vi kräver ett öppet Europa. Vi vill riva ner de hinder som satts upp kring EU-toppens mötesplats. Symboliskt försöker vi riva muren som likt en ny Berlinmur numera finns runt EU, säger en av gruppens utsedda talesmän.

Det är sen eftermiddag i Stockholm och De vita overallerna har samlats för träning. De flesta är i begynnande 20-årsåldern.

En grupp unga vänsteraktivister som drivs av en önskan att förändra världen.

Runt om i Sverige finns flera aktivistgrupper liknande denna som samlats på lediga stunder för att diskutera EU och planera sina aktioner.

- Vi har tränat att ta emot slag och vet att det kan göra ont. Men vi kommer absolut inte att göra våldsamt motstånd. Vi bär på skydd för att inte skadas om vi blir slagna.

Avloppsrör är armskydd

Förberedelserna inför nästa helg har pågått länge. Kontakter har tagits med andra gräsrotsrörelser i Finland, Italien och Danmark för att samordna fredagens inbrytningsförsök.

De senaste veckorna har ägnats åt att tillverka kroppsskydd av liggunderlag och skumgummi och fixa fram vita overaller. Avloppsrör fungerar bra som armskydd.

Bästa hjälmarna är de som används av ishockeymålvakter eller vid amerikansk fotboll.

Tar med gasmasker

- Svensk polis brukar aldrig använda tårgas. Men vi har med oss gasmasker för att kunna stå emot det också.

Varför gör ni er aktion?

- I Europa finns det över tre miljoner människor som saknar medborgarskap. Hundratals människor dör årligen vid EU:s yttre gränser på grund av unionens omänskliga immigrationspolitik. Det vill vi ändra på.

- Genom att försöka tränga oss förbi avspärrningarna visar vi för alla människor hur absurt och slutet EU är.

Många gripna i tidigare aktioner

Dessa grupper väntas till Göteborg

Thomas Gustafsson, Oisín Cantwell, Urban Andersson (foto)

ARTIKELN HANDLAR OM