Victoria välkomnade världens rikaste prins

...och sedan skakade hon hand med 19 andra prinsar

NYHETER

I går landade Saudiarabiens kronprins i Sverige. På röda mattan väntade kronprinsessan Victoria och statsminister Göran Persson.

Det blev många handskakningar. Kronprinsen hade med sig 300 personer.

Foto: ULF HÖJER
Kronprinsessan och kronprinsen Världens fjärde rikaste man ska bo på Haga slott under sin vistelse i Sverige.

Kronprins Abdullah bin Abdulaziz al-Saud, 77, är världens fjärde rikaste man. Det märks.

Inte minst på växlingskontoren i Stockholm. På ett av de större valutaväxlingskontoren i Sverige avslöjade man att telefonerna gick varma under gårdagen eftersom delegationen vill ha hjälp med att växla in enorma summor pengar. Och det handlar inte om miljoner kronor.

- Det är nog snarare miljarder vi pratar om, säger en anställd till Aftonbladet.

När den privata jumbojeten, en Boeing 747, landade på plattan 14.43 väntade närmare 20 ambassadörer från olika arabländer och ett stort mediauppbåd med svensk och arabisk press.

Svenska och saudiska flaggor vajade i vinden och blandades med tjock cigarettrök från en liten barack där ett 20-tal redan anlända araber väntade.

Fruarna fick stanna hemma

Sällskapet är ett av de största som gästat Sverige vid ett officiellt besök. Men sina tre fruar hade han lämnat hemma med hänvisning till att det är en affärsresa.

Statsminister Göran Persson och kronprinsessan Victoria minglade ledigt och uppsluppet med alla dem som samlats för att ta emot det kungliga besöket.

Persson var förväntansfull

- Det är första gången kronprinsen är i Sverige så det är ett mycket exklusivt besök. Jag ser fram emot det, sa Göran Persson.

Prinsessan Victoria lyckades med viss möda behålla sin vita hatt på huvudet.

- Jag har mina knep, sa hon och skrattade.

Flygvapnets musikkår spelade och Livgardets dragonbataljon stod prydligt uppställda när kronprinsen klev ur planet.

Den saudiska och svenska nationalhymnen spelades. Sedan satte sig gästerna i den 50 bilar långa kortegen som körde mot Haga slott där kronprinsen bor under sin Sverigevistelse.

På Haga slott samtalade Göran Persson och kronprinsen om ekonomiska frågor och situationen i Mellanöstern. Senare på kvällen höll kungen audiens på Slottet, följt av en middag på utrikesdepartementet med statsministern som värd.

I dag ska kronprinsen träffa representanter från svensk näringsliv, bland andra Investors styrelseordförande Percy Barnevik och företrädare för ABB och Ericsson.

På söndag reser kronprins Abdullah bin Abdulaziz al-Saud hem igen.

Kronprinsen har tre fruar

Tog med fyra kaffekokare

Reser med åtta plan

Fatima Johansson