På omöjligt uppdrag

Göran Persson åker till Mellanöstern för att få i gång fredsprocessen

1 av 2 | Foto: URBAN ANDERSSON
DAGS ATT RESA IGEN Det blir många och täta resor för EU-ordförande Persson. Men efter EU-toppmötet i Göteborg tar han semester.
NYHETER

I kväll klockan 18 lyfter regeringsplanet - en Gulfstream - från Bromma och sätter kurs på Ben Gurion-flygplatsen mellan Tel Aviv och Jerusalem.

Statsminister Göran Persson är på en 41 timmar lång Mission Impossible i Mellanöstern.

Inom loppet av några timmar ska Persson i morgon - i den palestinska staden Ramallah, den israeliska huvudstaden Jerusalem och i egyptiska Kairo - möta den palestinske ledaren Yasser Arafat, den israeliske premiärministern Ariel Sharon och den egyptiske presidenten Hosni Mubarak.

Blodbadet ska upphöra, dödläget hävas i Mellanösterns mest eviga konflikt, där sedan i januari all kommunikation (utom med bomber och granater) mellan parterna ligger nere.

EU vill skaffa sig en större roll

Utrikespolitiska Institutets Anders Hellner:

- Paradoxalt finns det just nu hos alla parter ett intresse att ta ett steg framåt. Perssons besök kan hjälpa dem att lyfta foten.

Besöket dikteras inte bara av fredsvilja. EU vill spela en större roll i konflikten.

Fältet ligger fritt. USA har i många år varit regissören i spelet mellan Israel och Palestina. Bill Clinton gjorde, för att rädda sin roll i historien, under sin sista månad som president en diplomatisk tjurrusning för att nå en uppgörelse. I den politiska mytologin heter det att man var en hårsmån från lösning. Mera kallsinniga bedömare tror att det måste gå en generation till - och det arabiskbefolkade Östra Jerusalem villkorslöst få bli palestiniernas huvudstad.

Den tillträdande Bush-administrationen bedömde Israel-Palestina-situationen som allmänt hopplös och satte den långt ner på agendan.

Möjlighet till glans över EU

Europeiska Unionen försöker steg för steg skaffa sig en utrikespolitik som ska leda till att unionen får stormaktsstatus. Den måste också radera ut sin fumlighet i samband med Jugoslaviens sammanbrott och krigen på Balkan.

Mellanösternkonflikten ger tillfället. Tomt på plan, när USA markerat sitt ointresse. Perssons möten i morgon kommer samma vecka som EU samlas till toppmöte i Göteborg och Persson har, om samtalen i Mellanöstern har någon substans, en möjlighet att sprida glans över EU, det svenska ordförandeskapet - och sig själv.

Persson åker i morgon bitti från Jerusalem till Ramallah, där Arafat och hans palestinska ledning har sitt högkvarter.

I Jerusalem träffar han sedan Sharon och utrikesminister Shimon Peres.

Persson börjar bli trött

I det svenska regeringsplanet tar han sedan ombord EU:s "utrikesminister" Javier Solana och flyger till Kairo. På kvällen träffar de president Mubarak.

Tidigt på måndag flyger Persson raka spåret hem till Sverige för att kl 13 delta i riksdagens avslutande partiledardebatt.

Persson har just avslutat en annan hektisk resa med 14 huvudstäder på sju dagar. I hans kansli medgav i går en röst:

- Ja, han börjar bli trött. Efter Göteborg får det bli välförtjänt semester.