Hajen jagade upp turister på stranden

Svenska turister flydde med sina barn

NYHETER

Chockade svenska turister flydde i går upp ur vattnet i Alcúdia på Mallorca. En stor haj simmade in bland de hundratals turisterna.

- Jag låg på en luftmadrass en bit ut när jag såg hajen. Det var läskigt. Jag blev riktigt rädd, säger trebarnsmamman Helena Hjort, 33, från Alingsås.

Foto: BENGT JANSSON
En av Mallorcas största stränder Alcúdias strand var fylld av turister som skrämdes när hajen kom. - Det var ren panik, säger Gösta Johansson, 54, från Alingsås.

Stranden som är en av Mallorcas största och mest långgrunda var fylld av turister. Enligt myndigheterna har de aldrig sett haj så nära.

- Hajen simmade bland människor. Det var ren panik. Föräldrar sprang ut i vattnet för att rädda sina barn, säger Gösta Johansson, 54, från Alingsås.

Sköts efter dramatisk jakt

Jakten på hajen blev dramatisk. Det tog en halvtimme innan myndigheterna lyckades skjuta den med harpun.

- De träffade precis under huvuddelen. Men det tog ett bra tag innan hajen gav sig, säger Gösta som var nära vittne när harpunen avlossades.

Han var på väg ned i vattnet när han hörde skrik från en båt. Han trodde någon höll på att drunkna och gick närmare. När han kom längre ut hörde han hur de skrek "shark, shark".

Trodde det var en stor svärdfisk

Helena och Bertil Hjort var i Alcúdia med barnen Frida, 17, Emil, 13 och Linus, 12.

- Först trodde vi att det var en stor svärdfisk. När vi kom närmare såg jag att det var en haj som de skjutit. Jag blev chockad, säger Helena.

Myndigheterna lade upp den skjutna hajen på stranden för att visa turisterna att faran var över och att hajen var död.

- Den ryckte till flera gånger och skrämde åskådarna rejält. De sa att den skulle köras till en lokal restaurang för styckning, säger Gösta.

Hajar simmar sällan in till stranden

Lottie Knutson, informationschef för Fritidsresor, har aldrig tidigare hört talas om hajar i området.

- Ingen har skadats. Vad jag hört var det en tre meter lång haj som kom nära stranden.

Enligt turistbyrån i Alcúdia befinner sig drygt 5 000 turister i området just nu, många är svenskar. Hajbesök är ovanliga och turistbyrån försäkrar att de som finns i området troligen simmat vilse och att de "inte tycker om människokött".

För en månad sedan fångades en sju meter lång haj en bit från den nu aktuella stranden. De boende i området är oroliga att hajarna ska skrämma bort turisterna.

Den senaste hajattacken mot människor med dödlig utgång vid Balearerna skedde för 20 år sedan när en blåhaj dödade en man vid Cabreraön.

Fredrik Engström