Irlands nej chockar EU

Göran Persson: Utvidgningen ska genomföras ändå

NYHETER

EU:s reaktion på nejsidans seger på Irland är iskall. Budskapet från ledningen med Göran Persson i spetsen är glasklart:

– Ni röstade fel. Var vänlig röj upp i röran.

Foto: REUTERS
Sinn Fein firade i går nej-sidans seger. Med en knapp majoritet – 54,1 procent – röstade de irländska väljarna nej i folkomröstningen om Nicefördraget.

Beskedet i går från de irländska väljarna sände en chockvåg över hela EU. Med knapp majoritet, 54,1 procent, röstade de nej i folkomröstningen om det nya Nicefördraget.

Därmed är EU tillbaka på ruta ett. EU:s ledare kom inte överens i Amsterdam 1997. I december i fjol stängde de in sig i franska Nice för att från år 2003 slutligen lösa problemet.

Över två dygn försenade kom de ut, EU var redo för sin nästa stora uppgift. Att ta emot 12 länder i den gamla Warszawapakten och några öar i Medelhavet som medlemmar.

Men nu finns alltså inget Nicefördrag eftersom förutsättningen är att samtliga länder godkänner det. Danska folketinget och EU-parlamentet har redan gjort det. Belgien skulle som sista land göra det i mars nästa år.

”Fördraget ligger fast”

Och så sabbar irländarna, en av unionens mest EU-vänliga nationer, hela upplägget genom att rösta nej i den folkomröstning som enligt grundlagen måste genomföras i centrala utrikespolitiska frågor. Tablå.

Rösterna var inte ens färdigräknade när Göran Persson och Romano Prodi i går gick ut med ett gemensamt uttalande:

– Fördraget ligger fast. Utvidgningen av EU kommer att genomföras enligt planerna.

När danskarna röstade nej till Maastrichtfördraget 1992 ledde det till en halvårslång kris för EU som löstes genom att Danmark beviljades fyra undantag.

Det är det inte fråga om nu. Nicefördraget ligger fast, i alla fall i sina grundläggande delar. Och någon kris tänker åtminstone inte Göran Persson låta överskugga toppmötet i Göteborg.

Ansvaret vältras nu över på Irlands regering och väljare. De röstade fel och får själva röja upp den röra de ställt till med.

Ett slag i ansiktet på irländarna

Reaktionen är till viss del förståelig. Persson åker till Mellanöstern i kväll, på måndag är det partiledardebatt i riksdagen, på onsdag börjar de officiella toppmötesbestyren. Det finns ingen tid för nya krishärdar.

Ändå är det ett slag i ansiktet på irländarna. Även om valdeltagandet var lågt har en majoritet av dem som fann det mödan värt att gå till vallokalen röstat nej.

Nu får de besked om att de röstat fel och att folkomröstningen måste göras om. Tala om maktens arrogans.

EU-negativ stämning avgjorde

En besvärande faktor är att irländarna inte tycks ha röstat nej till själva Nicefördraget. En allmänt EU-negativ stämning fällde avgörandet. Därför finns det ingen anledning att skriva om fördraget. Det förutsätter ju kritik mot det som står där. Inte mot det som inte står.

Irlands premiärminister Bertie Ahern blir en av huvudpersonerna i Göteborg till veckan. Liksom frågan om EU-projektets bristande folkliga förankring.

Den skulle kommit upp ändå under den punkt som handlar om EU:s framtid. Nu är frågan mer brännande än någonsin.

Om en av unionens EU-vänliga nationer röstar nej, hur illa är det då på andra håll? Svaret är inte behagligt.