Säpo: Beväpnade demonstranter är på väg från hela Europa

NYHETER

GÖTEBORG. Hundratals hårdföra aktivister tänker slå sig in på EU-toppmötet med våld.

Planeringen har pågått i flera månader och olika grupper samarbetar via internet.

Målet: att ockupera Svenska mässan.

EU-toppmötet hålls på Svenska mässan i Göteborg.

I över ett år har polisen och Säpo kartlagt de militanta grupper längst ut på vänsterkanten som förväntas göra allt för att störa EU-toppmötet i Göteborg nästa vecka.

Polisen fruktar att de våldsamma attackerna i Seattle, Prag och Nice ska upprepas.

Säpo vet att våldsamma demonstranter från flera europeiska länder tänker ta sig till Göteborg - många av dem beväpnade.

Många står bakom aktionen

Så sent som i onsdags sprängdes de militanta EU-motståndarnas vapenlager i Köpenhamn av polis.

Över 100 molotovcocktails, armborst, rörbomber, krut, järnstänger och slangbellor beslagtogs.

Vapen som av allt att döma var avsedda för toppmötet.

Polisen fruktar att det här bara är början. Ingen vet exakt vad aktivisterna planerar - men klart är att en attack mot Svenska mässan, där politikerna sammanträder, ska genomföras på fredag morgon.

Bakom aktionen står flera grupper - bland annat den italienska gruppen "Ya Basta", "Vita overall-rörelsen", organisationen "Globalisering underifrån" och Antifascistisk aktion (AFA).

Grupper som anordnat flera träningsläger för att öva på hur inbrytningen ska gå till - och för att lära sig parera polisens batongslag.

Grupperna är inte eniga

Demonstranterna, många av dem klädda i vita overaller, ska, utrustade med kraftiga skydd och hjälmar, försöka ta sig över kravallstaketen in till mässan.

- Vi ser det här som en fredlig demonstration. Men polisen har gjort klart för oss att om vi går över kravallstaketen så slår dom tillbaka. De har sagt att EU-toppmötet ska skyddas till varje pris, säger Elisabeth Alin, Göteborgs ickevåldsnätverk.

Ytterligare olagliga aktioner kommer att genomföras. Exempelvis gruppen Reclaim the city ska försöka inta Kungsportsavenyn på kvällen den 15:e.

Grupperna som planerar utomparlamentariska aktioner är långt ifrån eniga. Här finns allt från organisationer som samarbetar med polisen och som vägrar att bruka våld till grupper som maskerade planerar att krossa skyltfönster och slänga gatstenar mot polisen.

Flera personer som Aftonbladet talat med säger att AFA - som har flera avdelningar i Sverige och i våra grannländer - planerar egna aktioner.

Thomas Gustafsson, Oisín Cantwell, Urban Andersson (foto)